Certifieras för att möta branschens behov

Coolcation, norrsken och midnattssol. Såväl gamla som nya semestertrender lockar allt fler turister till Norrbotten. Nu certifierar hotell- och turismprogrammet i Luleå sin utbildning för att möta branschens nya behov.

Ellinor Bäckström Larsson

Ellinor Bäckström Larsson

Foto: Alice Josephson

Luleå2024-09-07 10:00

Luleå gymnasieskola reformerar hotell- och turistprogrammet. Bland annat ska utbildningen certifieras, vilket innebär ett tätare samarbete med företag i branschen. Enligt Ellinor Bäckström Larsson, rektor på hotell- och turismprogrammet på Luleå gymnasieskola, är det en viktig del i att möta rekryterarnas behov.

– Certifiering är en kvalitetsstämpel. Vi ska vara lyhörda för vad branschen efterfrågar av oss, oavsett om det gäller receptionsarbete eller naturguidning. Vi kommer att följa en mall som garanterar elevernas utbildningskvalitet vilket höjer statusen på programmet, säger hon.

De senaste åren har turismen till Luleå och region Norrbotten ökat. Flera företag har förbättrat omsättningen och tagit emot nya gäster. Eive Stenvall, hotelldirektör på Scandic Luleå, beslutade för några år sedan att bygga ut hotellet från 160 till 273 rum.

– Vår bransch är väldigt het här uppe just nu, affärs- och fritidsturismen påverkar hela regionen. Vi behöver tillsammans med skolan utbilda mer arbetskraft så snabbt som möjligt, berättar han.

För att matcha företagens behov inför även programmet gymnasial lärlingsutbildning. Elever får möjligheten att bli anställda under studietiden samtidigt som arbetsgivaren delar på ansvaret för elevens fortsatta utbildning tillsammans med skolan. Enligt Eive Stenvall är det nödvändigt för att eleverna ska få den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar.

– Vår bransch är ett hantverk, man måste öva på gästbemötande. Det är viktigt att vi ger möjligheten för den framtida personalen att vara ute och träffa folk så mycket som möjligt under utbildningen, säger han.

Bakgrunden till det nya samarbetet är också skolans ökade söktryck. Enligt Ellinor Bäckström Larsson ser många tonåringar i Norrbotten branschen som mer attraktiv att arbeta i nu än tidigare.

– Utbildningen har får ett nytt rykte i och med den växande turismen. Förut hade vi 16 sökande till programmet, i år hade vi 45. Vi väntar på ett politiskt beslut att få ha parallella klasser. Det skiljer sig jättemycket jämfört med för några år sedan.                                                                                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!