Tungt i bageribranschen

Bagaren Roland Niska bliver vid sitt mjöl.
Fast alla med den föresatsen blir inte kvar kring mjölet.
? Till sist får vi bara några av storbagerierna kvar i landet.

LULEÅ2003-09-08 06:30
Mot dessa stora men få dominanter ska bagerier som hans eget stångas. Det är ett nattjobb i ordets rätta bemärkelse.<br>Det är tidig förmiddag och Bergnäsets bageris bagare har gått hem. De började jobba in på förra dygnets nattimmar och resultatet av nattens ansträngningar ska matcha morgontidiga transporter. Det är jobbigt att ha den pressen, konstaterar bageriets ägare Roland Niska.<br>Varorna från de sju anställda ska konkurrera i butikshyllorna främst med de varor som framför allt storbagerier levererat. <br>Går mot stordrift<br>Roland Niska konstaterar att branschen går mot mer stordrift. Butikerna vill ha egen märkning och ?otroligt billigt? ska det vara. Mindre hantering, mer av storinköp.<br> ? Det blir kärvt särskilt för de medelstora. Många har redan slagits ut. De riktigt små, som drivs som rena familjeföretag, klarar sig på att jobba mycket och baka specialbröd. Vi som har ett antal anställda får det kämpigt och får svårt att höja priset. Det är också svårt att få anställda som vill jobba med det här, på obekväm arbetstid, säger han.<br>Roland Niska är skeptisk till den övergång mot att baka på dagen, som enstaka branschföretag gått in för i Norrbotten. Hinner du inte med i leveranserna blir det galet datum. Han undrar också om storbageriernas utfästelser om avancerad datummärkning och färskt bröd ska komma att överensstämma med varandra. Samtidigt konstaterar han att konsumenterna ändå köper bröd som kommer från Göteborg och som är två-tre dagar gammalt när det kommer.<br>Tuffare för varje dag<br>Marc Cadji, ägare i bageriet Hanséns i Piteåbygden med 22 fast anställda, flaggar också för hårdare villkor.<br> ? Det blir bara tuffare och tuffare för varje dag. Stora bagerier täcker hela Sverige och ligger kanske i Malmö samtidigt som de förstör för bagerier i Norrbotten. Det är bagerier med maskiner som spottar ut bröd och frågan är om de små kan överleva, säger han.<br>En fråga är om konsumenten vill betala mer för mer eller mindre handbakat lokalt bröd.<br> ? Där är det nog blandat. Vill ungdomar köpa en formfranska för sex kronor så kan vi inte leverera till det priset. Fast det finns folk som vill betala, säger Marc Cadji.<br>Svart arbetskraft<br>Roland Niska tar upp en annan hämmande faktor i branschen, osund konkurrens. Han pekar på bagerier som anlitar svart arbetskraft, främst i områden som Stockholm. Men han har fått vidkännas det lokalt, berättar han. Hans bageri har gått miste om uppdrag som gick till omöjligt låga anbudspriser på grund av bagare utan rent mjöl i påsen. Roland Niska anser att facket och myndigheterna gjort för lite för att komma åt saken.<br>Från skattemyndigheten uppges att ryktet som framförs inte kan bekräftas men att branschen samtidigt inte ägnats speciell uppmärksamhet på senare år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!