Tendensen i opinionsmätningarna är tydlig i valrörelsens slutskede. Det rödgröna blocket – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – står stadigt några procent starkare än Alliansen, samtidigt som V ligger på cirka elva procent och ser ut att dubbla sina mandat i riksdagen.
Mot den bakgrunden höjs nu alltfler röster för att Stefan Löfven bör upphöra med inviterna till Centerpartiet och Liberalerna och i stället sträcka ut en hand till Jonas Sjöstedt.
"Jag är redo", twittrade V-ledaren själv apropå ett eventuellt erbjudande om att bli vice statsminister.
En färsk undersökning av DN/Ipsos, publicerad den 28 augusti, visar också att närmare varannan S-väljare – 46 procent – vill ha ett regeringssamarbete med V.
Splittringen i frågan blir tydlig även bland partiets förstanamn i länet, visar Norrbottens Medias rundringning till S-märkta kommunalråd och kommunalrådskandidater.
Bente Moen Åkerholm, S-kandidat i Övertorneå, är besviken över att partiet centralt inte närmar sig V.
– S och V har alltid hängt ihop och vi är nära besläktade med varandra, så det vore en naturlig sak.
Tvärtom har Stefan Löfven – vid upprepade tillfällen – förordat en blocköverskridande koalitionsregering, senast i en debattartikel i DN i tisdags.
– Jag är inte för det, då närmar sig S en ren högerpolitik, säger Bente Moe Åkerholm.
Hon säger sig också ha mött uppfattningen bland många S-väljare, under en längre tid.
– Många undrar varför S inte inkluderade V redan vid regeringsbildningen 2014. I stället har S anpassat sig efter en opinion som drar högerut.
Bente Moen Åkerholm ser risker med att S inte är i fas med de sympatisörer och företrädare som i likhet med henne tycker att partiet borde inleda ett V-samarbete.
– Faran är att partiet förlorar förtroendet bland gräsrötterna. Jag känner en stor oro och en frustration över att partiet inte lyssnar. Men det är ju aldrig försent att ändra sig...
Tror du att S väljer en ny färdriktning, dagar innan valet?– Jag både hoppas och tror att det kan ske, säger Övertorneås S-kandidat.
Jan-Ola Eriksson, tänkbar efterträdare till kommunalråd Peter Waara i Haparanda, är inne på samma linje.
– S borde absolut samarbeta med V, ett bra regeringsalternativ. Jag tycker att man ska hörsamma medlemmarna mer i frågan.
S har också ingått i ett valtekniskt samarbete med V i just Haparanda den gångna mandatperioden.
– Det har fungerat klockrent. Stämningen har varit mycket bra på kommunstyrelsens möten.
Men Luleås kommunalråd Niklas Nordström är av en helt annan åsikt.
– S måste få ihop en majoritet och enda sättet är att jobba över blockgränserna. Då är det svårt att låsa upp sig med V, inte den mest lyckade valstrategin. Det blir en så tydlig markering mot borgerliga partier som öppnar för samarbete. Stefan Löfven vill leda en blocköverskridande koalitionsregering och jag står bakom det.
Men C och L är ju avvisande?– De känner lojalitet med sin Allianslösning, inget konstigt. Men de personer som leder C och L är ansvarsfulla och kloka, alla fattar att Sverige måste kunna ledas.
Borde inte S hörsamma väljare som vill se ett V-samarbete?– Inte om det omöjliggör att S ska kunna leda Sverige blocköverskridande och undvika beroende av SD, säger Nordström.
Kristina Zakrisson, avgående kommunalråd i Kiruna, håller delvis med.
– Många med mig tycker att V är en naturlig samarbetspartner. Men Stefan Löfven har varit tydlig med att han vill få ihop en regering som är stabil och kan leda landet, och då kanske ett V-samarbete innebär svårigheter att få ihop en koalitionsregering.
Hon satt själv i partistyrelsen när dåvarande Mona Sahlin släppte in V i ett tänkbart regeringssamarbete inför 2010 års val, som blev ett stort nederlag för partiet.
– En het debatt då, väldigt känslig fråga. Därför tror jag Löfven tänker efter noga innan han tar ställning nu. I det läge som är i dag, med risken att SD blir vågmästare, gör Löfven rätt i att försöka samla en blocköverskridande regering.