Tung kritik från Alhem

Den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem är mycket kritisk till att en av brottsutredningarna kring kalkugnsolyckan har preskriberats.
– Så får det inte gå till, säger han.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-09-10 15:22

Det var på måndagen som tidningen Arbetarskydd avslöjade att det inte längre är möjligt att ställa någon till svars för de skador som Gustaf Seppelin Solli ådrog sig i kalkugnsolyckan vid Nordkalks anläggning i Luleå. Utredningen gällande vållande till kroppsskada har preskriberats.

Nu kommer kritiken.

Den förre överåklagaren och rättsexperten, Sven-Erik Alhem, slår fast att det inte finns något att skylla på. Att det tröga systemet skulle handla om resursbrist, som företrädare för polisen tidigare berättat i Kuriren, köper han inte.

– Det har jag hört till leda. Du har det folk du har och då måste man göra det bästa av situationen. Det går inte att prata så längre utan man måste prestera, säger Sven-Erik Alhem som påpekar att han varken kan eller vill uttala sig om det specifika ärendet.

– Rättvisa är färskvara. Sen rättvisa kan vara lika med ingen rättvisa alls. Och det gäller både de som är i brottsofferposition och de som befinner sig som misstänkt eller tilltalad. Det är jätteviktigt att man har snabba utredningar.

Alhem är också mycket kritisk mot hur företagen i dag sköter arbetsmiljön.

– De ständiga arbetsmiljöbrotten som orsakar dödsolyckor eller svåra skador bekymrar mig väldig mycket. Det finns mycket mer att göra på arbetsgivarsidan. Man är i princip skyldig att i varje sekund vidta de åtgärder man kan för att göra arbetsmiljön så säker som möjligt för samtliga medarbetare.

Han konstaterar sedan att gemene man har lärt sig att acceptera dödsolyckor på byggarbetsplatser och liknande.

– Hade det skett på polissidan hade vi aldrig accepterat det.

Alhem konstaterar sedan till att de ansvariga företagen fortfarande kan tvingas betala företagsbot. En verklighet som enligt honom blir ett mycket hårt slag mot de drabbad företagen i form av dåligt ryckte.

Björn Blomqvist, chef för åklagarmyndighetens specialområden, känner inte igen trögheten i verksamheten som sedan 2009 sköts av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– De gör ett jättebra jobb och har bemästrat tidigare stora balanser. Sedan är det naturligtvis vår inriktning att inga ärenden ska preskriberas i onödan, säger Björn Blomqvist som även han hänvisar till att de ansvarig fortfarande kan tvingas betala företagsbot.

Kuriren har sökt Stig Andersson, åklagare vid specialenheten, för en kommentar men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om