I september kunde vi berätta om besvikelsen på Tunaskolan där den modul som skulle fungera som personalutrymme var försenad. Det gick så långt att huvudskyddsombuden i Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Kommunalarbetareförbundet skickade in en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Personalen kunde ta sina raster på utspridda platser i skolan men någon samlande yta fanns inte – men det finns det nu. I månadsskiftet januari/februari invigdes den 200 kvadratmeter stora modulen.
Anmälan lades ner och rektorn Marcus Hedström vill lyfta fram det konstruktiva samarbete som lett fram till att modulen, förvisso försenad, nu kommit på plats.
– Det är ett bra bevis på när man kan samverka runt vissa frågor, facket, arbetsgivaren och förvaltningar, och inte bara ligger i konflikt utan försöker vara lösningsorienterade, säger han.
Förutom allt det vanliga ett personalutrymme ska innehålla som microvågsugnar och annat, har Tunaskolan lagt till en innovation som möjligtvis kan skapa en trend.
Under en studieresa till Portugal upptäckte Marcus Hedström att det fanns en lättare servering i skolans personalutrymme. Den idén har han burit på ett tag och nu var det dags att göra verklighet av planerna.
– Jag tyckte det var så fantastiskt att det kunde vara så och genom Arbetsmarknadsförvaltningen har vi lyckats ordna bemanning. Nu har vi en specialist i Inga-Lill och det känns jättebra, säger Marcus Hedström och fortsätter:
– Det blev bättre än jag någonsin hade tänkt.
I personalutrymmet finns en mindre servering som är bemannad mellan 9 och 13. Inga-Lill Fällström håller i trådarna och det går exempelvis att köpa smörgåsar, läsk, smoothies, proteindrinkar, frukt, godis och färdiga maträtter till låga priser.
– Jag håller ordning här inne och expedierar vad de vill ha, säger Inga-Lill Fällström som trivs utmärkt med sin roll som får betraktas som tämligen unik i Luleå.
Det finns säkert åtskilliga arbetsplatser där det gnabbas kring vems tur det är att fixa kaffe eller plocka upp från diskmaskinen. Sånt behöver inte personalen på Tunaskolan lägga energi på numera och det är något som uppskattas av skolhandläggaren Sonja Ilic, studieyrkesvägledaren Carina Sundström samt lärarna Mariana Andrée och Marcus Bergdahl Lugnet. De har slagit sig ner i sofforna i personalutrymmet för att ta rast.
– Det här är hur fint som helst, det känns lugnt här. Och i det tysta rummet har jag tagit igen mig ofta, säger Marcus Bergdahl Lugnet.
Att ha en samlingsplats för personalen är inte bara till för att kunna få i sig lite kaffe eller äta sin lunch, det fyller även en social funktion.
– Nu får vi en samhörighet, tidigare har var och en suttit på sin egen lilla avdelning. Vi har ju alltid haft någonstans att ta vägen men det är inte optimalt att sitta i arbetsrummet, säger Mariana Andrée.
Modulen ligger vid sidan av skolan och det blir några meters promenad utomhus men det är inte negativt enligt Carina Sundström och Sonja Ilic. Tvärtom faktiskt.
– När jag kommer ut hit är det min rast. Att få en paus i från själva jobbet, säger Sonja Ilic.
Carina Sundström tycker verkligen att det finns en poäng att personalutrymmet separeras från skolans övriga delar.
– Jag tror att det kan vara ett koncept för framtiden när man planerar skolor, som Hertsöskolan till exempel, säger hon.