Tunaskolans lyckade lärarjakt

Tunaskolan har lyckats med det som många andra skolor inte gör – nämligen att rekrytera fyra behöriga lärare. "Rekryteringen måste pågå ständigt", säger Marcus Hedström.

De nya lärarna kan se fram emot en arbetsplats som nyligen genomgått en stor renovering. "Det går alltid bra för oss", säger Tunaskolans rektor Marcus Hedström och skrattar gott.

De nya lärarna kan se fram emot en arbetsplats som nyligen genomgått en stor renovering. "Det går alltid bra för oss", säger Tunaskolans rektor Marcus Hedström och skrattar gott.

Foto: Pär Bäckström arkiv

Luleå2019-08-13 10:27

Det är ingen tvekan om att det är nöjd rektor som berättar om hur skolan lyckats anställa fyra behöriga lärare från andra kommuner. Och då också i ämnen som det är extra svårt att hitta behöriga lärare i, såsom textilslöjd och franska. De andra två är i SO-ämnen och svenska som andraspråk.

– Vi har inte tappat någon ut från kommunen heller.

Hur har du jobbat för att lyckas med det?

– Vi rekryterar året om, säger han och beskriver hur han i god tid försöker få en bild över hur det ser ut på lärarfronten, på kort och lite längre sikt.

Han berättar om arbetet med att ständigt träffa lärare, även sådana som för tillfället är upptagna på annat håll. Likaså pekar han på vikten av att bjuda in potentiella blivande anställa på studiebesök till skolan.

– Och så måste man vara rädd om de vikarier vi får och om att vara en god arbetsgivare, säger han och tillägger att en annan mycket viktig pusselbit är att kunna konkurrera lönemässigt.

För Marcus Hedström är det också viktigt att vårda kontakter – även med lärare vars tjänster inte efterfrågas för tillfället.

– Det handlar mycket om relationsbyggande. Jobbet som rektor handlar om att marknadsföra sin skola och sprida en god bild.

Tunaskolan har ungefär 330 elever. Sedan Hedström tillträdde 2015 har elevantalet ökat från cirka 250.

Läget inför skolstarten?

– Jag har folk på alla positioner, men alla är inte behöriga.

På barn- och utbildningsförvaltningen är tongångarna också positiva. Där är man också medveten om den stora bristen på utbildade pedagoger.

– Än så länge klarar vi oss, säger Helena Bergström, avdelningschef för HR- och ekonomi.

På Platsbanken fanns i torsdags 65 annonser om lediga tjänster i länet.

– Det har hänt en del sedan dess. Då hade vi 20 annonser ute, nu är det elva, säger Helena Bergström som tillägger att det inte är fler än tidigare år.

Hon är medveten om att vissa tjänster tillsatts med obehörig personal. Till gymnasiets bagariutbildning har en obehörig anställts, en med lång yrkeserfarenhet i ryggen.

Förra året hade vissa skolor stora problem att hitta årskurs 4–6-lärare. I år syns ingen sådan trend.

– Det som sticker ut är däremot Tunaskolan. Det känns bra att vi får in nytt blod i organisationen.

Bristen på fritidspedagoger har länge varit stor. Även här har Luleå klarat sig relativt bra under åren.

– Det ser ganska bra ut, det kan vara någon obehörig. Men där är det inte ute några tjänster nu.

Av de elva annonserna som är ute berör fyra förskolan.

– Det handlar om två förskolelärare och två barnskötare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om