Tummen upp för biogassatsning

Luleå kommun har fått flera miljoner kronor i bidrag för att kunna satsa på utbyggnaden av biogas.

Uddeboverket

Uddeboverket

Foto: Petra Isaksson

Luleå2016-06-15 11:56

Det är Naturvårdsverket som har beviljat 11,8 miljoner kronor till planerade investeringar. Bland annat kommer ytterligare en rötkammare att byggas vid Uddeboverket. Kommunen meddelar också att man i framtiden kommer att upprätta en plats i kommunen där man ska kunna tanka biogas.

– Det känns fantastiskt roligt. Det här är verkligen ett kvitto på att vi jobbar i rätt riktning, säger Lenita Ericson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Ett antal LLT-bussar och delar av kommunens fordon drivs redan i dag av biogas och nu hoppas kommunen att pengarna kommer innebära ytterligare steg framåt. Byggnationen av den nya rötkammaren vid Uddeboverket kommer att påbörjas i slutet av året och väntas stå klart i början av 2018. Kommunen menar att rötkammaren är viktig eftersom att avloppsslam kommer att omvandlas till biogas där.

– Det ger helt nya förutsättningar att tanka fossilfritt i Luleå, säger Lars Sandström, projektledare för biogas, i ett pressmeddelande.

Men vägen hit har inte varit problemfri. Kommunen har i flera år satsat på biogas. Men när de nya biogas-bussarna kom till LLT förra året uppstod problem. Kommunen upphandlade en anläggning som skulle omvandla den råa gasen till mer energieffektiv fordonsgas, något som till en början inte fungerade. Det ledde till att de nya bussarna fick drivas med hjälp av andra drivmedel.

– Det har definitivt varit strul. Men nu är den igång, säger Lenita Ericson.

Hon tillägger.

– Vi kommer aldrig kunna leverera så mycket så att alla kan köra med biogas, det behövs andra alternativ också. Men nu har vi definitivt större kapacitet än vad kommunen har behov av och att vi ska få helt fossilfria transporter är det ultimata målet.

Biogas bildas när ett organiskt material bryts ned av mikroorganismer. Då sker ett komplicerat samspel mellan en mängd olika mikroorganismer som i sin tur bildar organiska föreningar som kolhydrater och fetter. Dessa bryts sedan ned till metan och koldioxid.

Rötkammare

Här bildas biogasen. Material som avloppsslam, gödsel, lantbruksgrödor och matavfall används i kammaren för att utvinna gasen. Luleå kommun utvinner gasen från avloppsslam.

Källa: biogasportalen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!