Tummen ned för nya Coop arena-avtalet

Oppositionen i Luleå säger nej även till det nya avtalet mellan kommunen och Luleå hockey om Coop arena.  -Fördelningen av kostnaderna är orimlig, säger Ylva Strutz (fp) Endast centern stödjer kommunledningen och avtalet.

FORTSATT NEJ. Det omarbetade avtalet fick bara en av gruppledarna att säga ja. Utöver centern är det inget parti som ställer sig bakom socialdemokraternas avtal med Luleå hockey.

FORTSATT NEJ. Det omarbetade avtalet fick bara en av gruppledarna att säga ja. Utöver centern är det inget parti som ställer sig bakom socialdemokraternas avtal med Luleå hockey.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-01-09 01:45
På tisdagen fick gruppledarna för de åtta oppositionspartierna information från kommunalrådet Karl Petersen om det nya avtalsförslaget. Som Kuriren berättat innebär det att Luleå hockey själva satsar fem miljoner mer på ombyggnaden. Dessutom ska avtalet, som löper på 30 år, kunna omförhandlas vart femte år.Detta räcker inte för att oppositionen ska bli nöjd.-Nej, det är ingen större skillnad. Detta är också en väldigt lång avtalstid och det vore bra om man fick med så många som möjligt på vagnen, det kan ju bli en annan politisk majoritet i framtiden. Men det är väldigt bråttom, säger Börje Lööw (v).- Ju mer man får veta om avtalet desto mer övertygad blir man att detta är ett rent stöd till en affärsverksamhet, säger Jonas Brännberg (rs).Sned kostnadsfördelning
De borgerliga partierna är också i huvudsak kritiska. Folkpartiets Ylva Strutz anser att avtalet ger en sned fördelning av kostnader mellan Luleå hockey och kommunen.-Idag betalar Luleå hockey en hyra på 3,9 miljoner kronor per år för Coop arena. Efter köpet blir deras kostnader 4,5 miljoner per år. Det är en ökning med 600.000 kronor. Skattebetalarnas kostnader stiger med elva miljoner per år, det är en orimlig fördelning. Om man halverar de kostnaderna börjar det bli mer rimligt, säger Strutz.Hon får medhåll.-Avtalet kostar kommunen 800 miljoner, de kommer att innebära att andra delar av fritidssektorn kommer att få mindre pengar, säger Mattias Karlsson (m).-Vi är ju överens om att anläggningen ska säljas till Luleå hockey men kommunens insats är väl häftig, säger Erika Josbrandt (kd).Centerpartiets Camilla Hansen avviker dock genom att nu vara positiv till uppgörelsen. Hon menar att de frågetecken man haft mest rört om avtalet är juridiskt hållbart. -Avtalet har nu granskat av SKL:s jurist som säger att avtalet håller rent kommunrättsligt. Då ställer vi oss bakom detta. Det är bra att vi kan satsa på idrotten. Nu är det hockeyns tur. Senare kan det bli basketens eller fotbollens tur, säger Hansen.Nöjd ordförande
Karl Petersen (s) menar att det juridiska klartecknet är viktigt.-Nu står det alldeles klart att det inte finns något juridiskt problem med avtalet. Nu är det en ren politisk fråga - antingen vill man detta eller så vill man inte. Detta är en offensiv satsning som ska säkra att Luleå har en hockeyarena som är i nivå med andra i landet och att vi har den i 35 år till, säger han.Han är inte heller orolig över Luleå hockeys lite prekära läge i elitserien.-Antingen man spelar i elitserien eller inte så kommer Luleå att vara en kommun där vintersporten fortsätter att spela en stor roll, säger Petersen.Luleå hockeys ordförande Curt Johansson är nöjd med förändringarna.-Det spelar ingen roll att det finns en möjlighet att omförhandla avtalet, kommunen har ju ändå full insyn och kan gå in när som helst och ta över om vi inte sköter detta på ett seriöst sätt, säger han.Det faktum att en ny politisk majoritet kan nyttja möjligheten till omförhandling för att förändra avtalet tar Luleå hockeys ordförande med ro.-Riskens finns men sådan är politiken, säger Johansson.Beslutet om det nya avtalet ska nu tas av kommunstyrelsen och sedan i fullmäktige den 28 januari. Oppositionens möjligheter att stoppa eller bromsa processen är uttömda i och med att man nyttjat sin rätt till minoritetsåterremiss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!