Tullfacket kräver ledningens avgång
Tull-Kust kräver att Tullverkets högsta ledning ska sparkas. - Vi har inte längre något förtroende för ledningen, säger förbundsordföranden Björn Hartvigsson. Samtidigt lovar nu finansministern att tullen ska få mer pengar till sin verksamhet.
FÖRTROENDET FÖRBRUKAT. Tullfacket har tappat förtroendet för Tullverkets ledning och samtliga avdelningar kräver nu att generaldirektören Karin Starrin och överdirektören Ted Stahl ska avgå.
Foto: GISELA SVEDBERG
Kritiken mot Tullverkets planer har lett till att finansministern på tisdagen fick svara på sju socialdemokratiska interpellationer i ämnet. Tidigare samma dag kom också besked från finansminister Anders Borg att tullverket kommer att få mer pengar i vårbudgeten. Hur stor ökning av anslaget blir är inte känt. Tillskottet ska enligt finansministern gå till de moderniseringskostnader som tullen står inför och det är oklart om det räcker för att rädda de hotade jobben. Anders Borg säger nämligen också att Tullverket måste arbeta mer med underrättelseverksamhet än att bara bevaka gränsövergångar.Riksdagsledamoten Krister Hammarbergh (m) säger sig värna om en effektiv brottsbekämpning i samarbete med tull, polis och kustbevakning, men han menar att Tullverket måste se över hela sin verksamhet. - I förslaget där 300 tjänster ska bort lämnas huvudkontoret och Stockholm orört. Jag frågar mig om de 618 som jobbar i Stockholm är så viktiga och de som arbetar i Norrland, Kapellskär och andra ställen så oviktiga. Det är irriterande att se att tullen så ensidigt prioriterar verksamheten kring huvudkontoret, säger Krister Hammarbergh.Kräver avgång
På tisdag stod det också klart att tullfacket, Tull-Kust, kräver att tullens högsta ledning, det vill säga generaldirektören Karin Starrin och överdirektören Ted Stahl ska befrias från sina uppgifter. Misstroendevotumet preciseras i en särskild skrivelse till finansminister Anders Borg.Enligt förbundsordföranden Björn Hartvigsson står samtliga avdelningar i landet bakom kravet.- Vi har inte längre något förtroende för ledningen. De har påvisat ett osedvanligt dåligt omdöme vid framtagandet av rapporten. Karin Starrin tillsatte utredningen i maj 2007 och har sedan förslaget lades fram agerat internt och externt som om beslutet redan är fattat. Starrin har inte uppträtt på ett förtroendegivande sätt, säger Hartvigsson.Facket anser att den framtagna rapporten har stora kvalitativa brister. Man saknar både en verksamhetsmässig konsekvensanalys och en analys av arbetsmiljökonsekverna. Det har inte heller hållits någon remissrunda eller annan intern kommunikation, uppger Tull-Kust.Egen konsult
Facket planerar att ta in en egen konsult som ska utreda de verksamhetsmässiga konsekvenserna av förslaget. Samtidigt hoppas man nu att regeringen skjuter till mer pengar och att förslaget om neddragningarna ska förpassas till papperskorgen. När Krister Hammarbergh får höra om Tull-Kusts krav på att ledningen ska avsättas, instämmer han i kritiken.- Jag har suttit i samtal med tullens högsta ledning och måste säga att det väckte fler frågor än svar. Med det här förslaget måste man säga att tullens ledning kört rejält i diket, säger Krister Hammarbergh.Till TT säger Karin Starrin att hon är besviken över fackets avgångskrav och menar att rapporten som kritiseras bara är ett förslag. - Jag åker just nu runt till de olika tulldistrikten för att bilda mig en egen uppfattning om verksamheten. Och jag kan redan nu säga att det finns delar i förslaget som jag kommer att justera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!