Tuhkanen: "Förundersökningen bör återupptas"

Förundersökningen var bristfällig och bör återupptas. Det säger Hagamannens juridiska ombud Marko Tuhkanen som ska diskutera saken med åklagaren i nästa vecka.

Målsägarbiträde. Marko Tuhkanen bekräftar att det blir han som förordnats att föra Hagamannen Niklas Lindgrens talan i den kommande rättegången.

Målsägarbiträde. Marko Tuhkanen bekräftar att det blir han som förordnats att föra Hagamannen Niklas Lindgrens talan i den kommande rättegången.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2015-11-13 15:11

Marko Tuhkanen var den som företrädde Niklas Lindgren, Hagamannen, under rättegångsdagarna i Luleå och det var en stor bild på honom rätten åskadarna fick se. Det enda tecknet på att Niklas Lindgren fanns med var hans röst via länk. Idag kom beskedet att de tre män som åtalats för gärningen frikänns helt och att skadeståndet på cirka 200.000 ska ogillas. Anledningen är att rätten anser att det inte går att fastställa att det var just de här tre männen som deltagit i misshandeln.

– Jag förstår hur rätten resonerar. Det finns saker som bör kunna förbättras i förundersökningen. Min åsikt är att den bör återupptas, säger Marko Tuhkanen.

Vad mer specifikt bör förbättras i förundersökningen?

– Det framgick under rättegången att man inte hört alla personer man borde ha hört, men jag vill inte förekomma utredningen, det får jag ta med åklagaren.

I nästa vecka ska han träffa kammaråklagare Klara Dahlström för att diskutera saken. Rätten pekade i sitt yttrande på att vittnena under förhandlingarna inte mindes de uppgifter som de tidigare lämnat i förhör.

Vad tror du det beror på att vittnena inte minns under rättegången vad de tidigare berättat i förhör?

– Jag finner inte att det finns några naturliga förklaringar till att tre personer samtidigt glömmer bort vad de sett två månader innan. Det är någon form av yttre påverkan som ligger bakom det, säger Marko Tuhkanen.

Kuriren söker Klara Dalhström för en kommentar.

Läs mer: Muntliga bevisningen sågades – det här håller inte

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om