- Alla anställda har eget ansvar att inte göra något som innebär en säkerhetsrisk för patienten och att rapportera risker, säger Birgitta Boqvist, patientsäkerhetssamordnare i landstinget.
Hennes uppdrag är att arbeta systematiskt med patientsäkerhet, att identifiera problemen, skapa rutiner, planera utbildningar och uppföljningar.
Högre krav
Kraven på sjukvården att rapportera, utreda och rätta till fel har blivit tydligare.
Sedan 2010 finns en prestationsbaserad statlig ersättning att söka. I december fick Norrbottens läns landsting 11 miljoner kronor för fjolårets arbete. I år har Birgitta Boqvist en budget på 5,5 miljoner kronor för riktade åtgärder. För att få pengar i slutet av året måste landstinget redovisa resultat.
- Vi identifierar områden och jobbar långsiktigt med att minska vårdskadorna och öka patienters och närståendes inflytande, säger Birgitta Boqvist.
Exempel på prioriterade områden är fallskador, vårdrelaterade infektioner, läkemedelsfel, trycksår, undernäring och överbeläggningar.
Birgitta Boqvist har bilden att vårdpersonalen vill bidra till ökad säkerhet. Men stress till följd av minimibemanning, vikariebrist och annalkande pensionsavgångar ligger inte på hennes bord. Där har Ingrid Stridfeldt, personaldirektör, det övergripande ansvaret.
- Det vi oavbrutet jobbar med är att försöka få in studenter i våra utbildningar så att vi har en bas att rekrytera från. Jag sitter med de fackliga ordförandena och diskuterar de här frågorna. Jag jobbar med arbetsmiljön från mitt håll, säger Ingrid Stridfeldt.