Trygghetslarm ur spel i fem dagar

Ett antal av Luleå kommuns abonnenter på trygghetslarm är utan fast telefoni sedan i lördags. Något som lett till att man tvingats köra tätare turer till de gamla.

LARMLÖST. Flera stadsdelar i Luleå har varit utan fast telefoni sedan i lördags, något som drabbat bland andra personer med trygghetslarm.

LARMLÖST. Flera stadsdelar i Luleå har varit utan fast telefoni sedan i lördags, något som drabbat bland andra personer med trygghetslarm.

Foto: Claudio Bresciani /Scanpix

Luleå2012-05-09 06:00

- Det hade varit bra om Telia hade informerat oss om att man hade ett avbrott, nu fick vi veta detta först i söndags, säger verksamhetschefen på Luleå kommun, Gabriella Sjöström, kritiskt.

Sedan minst i lördags har ett driftfel på den fasta telefonin drabbat Telias kunder på, enligt uppgift, Bredviken, Knöppelåsen och Hertsölandet. Det handlar om fel i centralskåp samt kabelbrott. Både vanliga telekunder samt personer med trygghetslarm är drabbade och enligt Telia och Skanova, vilka äger och driver nätet och utför reparationsarbeten, kan driften vara igång först i dag onsdag, fem dagar efter felanmälan.

Hos Skanova lämnar pressansvariga Camilla Buzaglo följande uppgifter:

- Felet i Luleå avser området Bredviken-Knöppelåsen där 24 abonnenter felanmält. Totalt berörs 166 abonnenter. Vi har tekniker ute som felsöker den två mil långa sträckan av ledningar, säger Buzaglo, och säger att felet kan vara avhjälpt i dag onsdag men att det först gäller att hitta felet, sedan att reparera det. När detta är gjort är svårt att sia om menar presstjänsten på Skanova.

Få tekniker
Att felavhjälpningen tar så långt tid, anmärkningsvärt lång enligt de Kuriren talat med, förklarar Telias informationsansvarige centralt Hans G Larsson, så här:

- Det handlar om en större volym fel i förhållande till antal tekniker.

När det gäller de viktiga trygghetslarmen säger Hans G Larsson:

- Fram till våren 2010 betalade Telia för prioriteringen av trygghetslarmen. Telia tjänar inga pengar på trygghetslarm så vi anser att det vore naturligt att någon annan kliver in och betalar vad denna prioritering kostar, säger Larsson.

Han noterar att kostnaden för snabb och prioriterad avhjälp av telefel för denna grupp, som dessutom ökar i antal, kostar miljonbelopp varje år. Pengar som Telia alltså inte längre vill stå för.

Borde informerat
Gabriella Sjöström, som är kommunal verksamhetschef för hälso- sjukvård och rehabilitering samt trygghetslarmen, bekräftar att flera larmkunder befaras vara drabbade. Hur många är dock oklart.

- Vi har sedan vi fick veta om felet undersökt hur kundernas larm fungerar och gjort provlarm. Vi har gjort tätare hembesök och vi uppmanar också de kunder som har larm att höra av sig till oss på telefon 0920/45 32 00. Vi uppmanar också anhöriga till kunder att kontrollera larmen hos sina anhöriga, säger Sjöström.

Så här allvarliga telefoniproblem i det fasta nätet har hon inte upplevt tidigare och förklarar att det reser frågan hur man ska borga för en säker telefoni i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!