På onsdagskvällen genomfördes en trygghetsvandring på Porsön. Innan vandringen informerades bett 40-tal personer, politiker, tjänstemän från kommunen men även en del boenden från Porsön.
Trygghetsvandring är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö. Sedan en tid tillbaka har kommunen på sin hemsida uppmanat Porsöborna att tycka till om sitt bostadsområde, vad som är bra och mindre bra. Trygghetsvandringen har, enligt arrangören, inget med den senaste tidens oroligheter på bostadsområdet att göra.
– Vi hade gjort den här vandringen i alla fall. Vi gör det här för att utveckla området, säger Ida Persson, trafikingenjör på Luleå kommun.
Cirka 300 svar kom in. Det kom många synpunkter på ljusglimtar på området med de allra flesta svaren handlade om den senaste tidens otrevligheter med skadegörelse och bränder.
Med på mötet och vandringen fanns även kommunpolisen Stefan Ström och polisinspektören Patrik Hellberg.
– Statistiskt sett är det fler personer på Porsön än i andra stadsdelar i Luleå som är rädda att bli utsatt för brott. Ser man ett år tillbaka vad gäller skadegörelse är det nästan en fördubbling, säger Stefan Ström och fortsätter:
– Vilka är det här personerna som begår brotten?, vi behöver därför er hjälp. Vi måste kunna binda personerna till brotten, annars för vi dom aldrig dömda.
Enligt polisen är man mest utsatt på bostadsområdet om man är man, 18 år och ägare av en bil.
Ulrika Enström, diakon på Porsökyrkan uppfattar det som att de boende är fundersamma och oroliga.
Stefan Ström fick frågan från en Porsöbo hur polisens bevakning är, tidigare sågs det en hel del polisbilar i området, men inte längre.
– Vi har ändrat taktik, vi patrullerar fortfarande men vi syns inte. Exakt hur vi arbetar kan jag, som vi säkert förstår, inte avslöja, sade Stefan Ström.