Trycket blev allt för stort
Ju djupare du bryter, desto högre blir trycket i berget. Det är egentligen den enkla förklaring till olyckan anser Ove Stephansson, professor i teknisk geologi. -Det här ställer ju frågan om de bryter för storskaligt, säger han.
Han tycker också att det finns många likheter mellan dödsolyckan 2006 och den senaste i helgen, till skillnad mot vad Martin Ivert anser (läs annan artikel).-Det är alldeles riktigt vad han säger att den olyckan hände ju i tillredningen längst fram i fronten vid skrotning. Men det är klart att det fortfarande är nere på 900-metersnivån och då är spänningen väldigt koncentrerad ändå, säger han.Hetsen ett problem
Stephansson förklarar att spänningarna i berget på platsen för helgens olycka kan ha varit riktigt höga på grund av djupet i kombination med andra parametrar. Till exempel många närliggande gruvgångar, schakt och hålrum.Precis som Harry Rantakyrö (läs annan artikel) anser Ove Stephansson att produktionshetsen är del i problemet.-Det är klart att när tåget går med den höga fart den gör idag så blir det så. Man öser ju på allt man kan i dag, säger Ove Stephansson och fortsätter:-Här måste man se över organisationen, om man gör rätt. Han konstaterar sedan att han har lite svårt att göra någon fullödig analys av den senaste olyckan innan han vet mer. Men slår i varje fall fast att gruvbrytning på det sätt LKAB bedriver hela tiden handlar om att balansera mellan vinstintressen - och säkerhet.-Men det här är ånyo en väckarklocka för gruvbolaget, han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!