Johan Andrén har lastat släpet med över 200 löpmeter 120/28 impregnerat virke som han tänker använda till en altan.
– Vi har en altan som vi behöver fräscha upp då barnbarnen får stickor i fötterna, så då blev det årets projekt hemma hos oss. Sedan har ryktet gått att det kan bli ont om tryckimpregnerat virke så då tänkte jag att jag ska vara ute i god tid, säger Johan Andrén.
Han är inte ensam som tar sig an altanen det här året för efterfrågan på altaner är fortsatt hög. Det var under pandemin när människor inte kunde resa längre och även arbetade hemifrån som renoveringarna ökande. Nu har effekterna av pandemin avtagit men efterfrågan på altaner stiger fortsatt.
– Det är ett lite konstigt läge så här efter pandemin för man har lärt sig att uppskatta en uteplats. Vi har jättestor efterfrågan på snickeriarbeten och speciellt altaner, säger Mats Eriksson, Veteranpoolen i Luleå, som är ett bemanningsföretag som hyr ut pensionärer som bland annat bygger altaner till privatpersoner.
För Veab, som är en byggfirma som bland annat bygger altaner, har efterfrågan på altaner ökat det senaste året – trots att pandemin avtagit.
– Trycket är minst likt stort i år som i fjol om inte mer. Det är i alla fall inte mindre. Sedan pandemin har det ökat då folk har börjat rusta istället för att resa, säger Patrik Andersson.
Den här efterfrågeökningen sker samtidigt som priserna på bygg- och trävaror ökat mycket.
– Det blir bara dyrare. Det är den enkla sanningen. Sedan i fjol har priserna på altanbyggen stigit med mellan 10–15 procent. Det är virket som har gått upp, arbetet är ungefär detsamma. Virket har gått upp mellan 25–30 procent, säger Patrik Andersson.
Kriget i Ukraina påverkar också tillgången på byggvaror.
– Tillgången på trävirke är stabilt hos oss. Det är på plåtsidan, som takplåt, hängrännor, stuprör och armering, där det är oroligt just nu. För altanbyggarna rör det mest tillbehör som stolpbeslag, balkskor men även till viss del brist på plintutsättning då det har varit så stor efterfrågan på det. För oss på Byggmax är det stabilt just nu när vi går in i maj. Ja, mer stabilt i år än det var i fjol, säger Mia Öhult, platschef Byggmax på Storheden i Luleå.
För Johan Andrén spelade priset roll, även om det inte bara var det.
– Det blev det vi kalkylerat med, men jag bygger inte så mycket att jag kan säga om det är dyrare än i fjol, för det har jag ingen koll på, säger han.