Därför kan kommunen inte erbjuda lunch på sommarlovet

Luleå kommun kommer inte kunna erbjuda gratis skollunch under sommarlovet utan ytterligare stöd från staten.

Luleå kommun kan inte erbjuda skollunch under sommarlovet.

Luleå kommun kan inte erbjuda skollunch under sommarlovet.

Foto: Jessica Gow/TT

Luleå2023-05-09 05:00

Cirka 320 elever kom och åt av skollunchen som Luleå kommuns skolor erbjöd under påsklovet. Beslutet om fri lunch tog kommunen kort innan påsklovets början och har fått mycket positiva reaktioner, även runt om i landet. Enligt Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är en anledning att det är många som har det svårt ekonomiskt och därför ville kommunen underlätta med luncherna.

– Det var väldigt många som tyckte att det kom lägligt. Efter årsskiftet märkte vi att eleverna åt mer på måndagar och fredagar, vilket kan tyda på att det finns elever som behöver skolmaten extra mycket och det känns jobbigt när man ser det, berättar Emma Engelmark.

Trots att så många uppskattat initiativet kan kommunen inte erbjuda samma sak under sommarlovet. Enligt Emma Engelmark kan gratis lunch under sommaren vara svårare att arrangera i och med att många är lediga och verksamheter stänger eller slås ihop under sommaren.

– Det är klart att man hade önskat att kunna erbjuda luncher på det här sättet under alla skollov, men vi måste undersöka om det är möjligt och utifrån det värdera det politiskt. Det mest realistiska skulle vara att erbjuda lunch under de kortare loven, säger Emma Engelmark.

Enligt Engelmark så är kommunerna i en svår ekonomisk situation och det handlar om prioriteringar. En eventuell utmaning blir att inte ta från skolans resurser. Det skulle vara en politisk diskussion eftersom det ligger utanför skolans ansvarsområde och budget. Ett tillskott av resurser skulle därför behövas för att kunna servera gratis lunch till eleverna i Luleå.

– Det här är något jag tycker borde prioriteras men samtidigt vet jag att det är svårt eftersom vi har flera beslut som ska verkställas. Vi har beslutat om nya skolor och ombyggnationer för en miljard inom de närmaste åren, säger Engelmark.

För att kunna erbjuda fri lunch under påsklovet var förutsättningen att servera på de skolor som fritidsverksamheten hade öppet. Emma Engelmark menar att om man skulle göra samma sak under sommarlovet hade man behövt öppna upp verksamheter som egentligen skulle haft stängt.

– Det kommer inte att hinnas med att arrangera liknande erbjudande till det här sommarlovet, menar Engelmark.

Än så länge kan Emma Engelmark inte säga något om kommande kortare lov som till exempel läslovet, men för att kunna erbjuda eleverna gratis lunch under längre lov som sommarlovet behövs i nuläget ett ytterligare stöd från regeringens sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!