Fotboja är ett alternativ till fängelse som den som döms för ett brott kan ansöka om. Under 2023 var det cirka 51 personer i Norrbotten som började avtjäna sitt straff med fotboja, åren före syns samma låga tal.
Sandra Nyman, kriminalvårdsinspektör Frivården i Luleå, menar att de låga talen beror på flera orsaker, däribland att det bara är dem som döms till högst sex månaders fängelse som kan beröras av den elektroniska intensivövervakningen, det vill säga, fotbojan.
– Sen handlar det ju om att alla inte ansöker om intensivövervakning, alla kanske inte vill ha den påföljden. Vi kan även göra bedömningen att man inte är lämplig, säger Sandra Nyman.
Under 2023 visar Kriminalvårdens preliminära siffror att 18 personer i Norrbotten fick avslag och 46 personer bifall till fotboja.
Inför en kommande rättegång kan domstolen begära en personutredning från frivården, i den bedömer frivården lämpligheten hos individen för påföljder inom frivården, till exempel skyddstillsyn och samhällstjänst.
– Vi försöker utreda om det finns ett övervakningsbehov och om det finns ett behandlingsbehov av individen men sen också om det finns en vilja hos individen att delta i behandling.
Ytterligare ett alternativ som frivården kan föreslå är samhällstjänst.
Det är den dömde själv som måste ansöka om att få avtjäna sitt straff med fotboja, frivården skickar informationsblad om möjligheten.
– Vi försöker även kalla dem och höra av oss för att ta reda på om de är intresserade av att ansöka.
Skulle ni vilja att fler ansökte om att få fotboja?
– Jag tänker att vi inte har någon åsikt på det sättet. Men så klart tycker vi att det är ett bra alternativ för personer som till exempel har arbete, bostad och fast inkomst. De kan då få behålla arbete, bostad och liknande i stället för att bli frihetsberövade och avtjäna på anstalt.
Kan fotboja underlätta överbeläggningen på anstalter?
– Det är inte något vi väger in i bedömningen utan vi utgår från vårt regelverk och de riktlinjer vi har att förhålla oss till när vi bedömer. Men det är klart, i någon utsträckning kan det avlasta.
Den som i dagsläget väljer att avtjäna ett straff med fotboja måste betala en avgift på 100 kronor per dag, den kan som högst uppgå till 12 000 kronor.
Kriminalvårdens kostnad för fotboja är 795 kronor per dygn. 2022 kostade en placering på en anstalt med den lägsta säkerhetsklassen 2 381 kronor.