Trots motståndet – Bores krona tar nästa steg

Arbetet med den havsbaserade vindkraftsparken Bores krona går vidare. Mitt i sommaren har en ansökan lämnats in till Mark- och miljödomstolen. "Vi tycker fortfarande att det här är ett fantastiskt projekt", säger Barbro Grebacken från Svea vind Offshore.

Trots motståndet från försvaret och öbor går Svea vind Offshore vidare med planerna på en havsbaserad vindkraftspark i Luleå och Piteå skärgård. Nu har en ansökan lämnats över till Mark- och miljödomstolen.

Trots motståndet från försvaret och öbor går Svea vind Offshore vidare med planerna på en havsbaserad vindkraftspark i Luleå och Piteå skärgård. Nu har en ansökan lämnats över till Mark- och miljödomstolen.

Foto: Johan Nilsson / Jezzica Sunmo

Luleå2024-08-16 11:00

Nyheten i korthet

  • Svea Vind Offshore har lämnat in en ansökan till Mark- och miljödomstolen om att bygga en havsbaserad vindkraftspark, Bores Krona, med 125 turbiner i Luleå och Piteå skärgård.
  • Projektet har mött motstånd från Försvarsmakten, lokalbefolkningen och stugägare, men företaget menar att det finns ett större behov av grön el för framtida omställning.
  • Om godkänt, planerar Svea Vind Offshore att börja bygga vindkraftsparken 2028 och den förväntas producera tolv terawattimmar per år.

Norrbottens-Kuriren har i en serie artiklar berättat om planerna att bygga 125 vindsnurror i Luleå och Piteå skärgård. Vindkraftverken placeras i Bottenviken och beräknas få en totalhöjd på 350 meter.

I början av juli lämnades en ansökan, som omfattat 3 500 sidor, in till Mark- och miljödomstolen.

– Vi har gjort en gedigen undersökning. Alla utredningar finns med i materialet och alla yttranden som vi fått in från myndigheter och allmänheten är inkluderade. Vi vill vara öppna under hela processen och har därför självklart redovisat allt som kommit in, förklarar Barbro Grebacken.

Planerna på den havsbaserade vindkraftsparken, som beräknas kunna producera tolv terawatttimmar om året, kan knappast sägas ha haft medvind från första stund.

Försvarsmakten säger kategoriskt nej. På ön Rödkallen i Luleå skärgård är stämningen upprörd, när öborna insåg att de kan få en vindkraftspark som närmaste granne. Även stugägare längs kustremsan i Piteå och Luleå kommun har reagerat negativt.

– Man kan få uppfattningen att det är en negativ opinion, men det är bara de som är kritiska som hör av sig. Jag tror att det finns många som ser frågan i ett större perspektiv och kan se behovet av grön el som en förutsättning för att vi ska klara vår framtida omställning. Tyvärr lämnar de som är positiva sällan in yttranden, menar Barbro Grebacken.

Svea Vind Offshore hoppas att få starta byggandet under 2028, men det är i dagsläget omöjligt att uppskatta när en eventuell beslut kommer från mark- och miljödomstolen. När det gäller vindkraftsparker sitter dessutom berörda kommuner på ett veto som kan stoppa utbyggnaden.

– Det ska bli intressant att få veta vad Luleå och Piteå kommun anser om planerna. Vad jag vet har de inte gett tydliga besked hur de tänker i frågan, kommenterar Barbro Grebacken.

I dag finns bara en enda havsbaserad vindkraftspark i svenska farvatten. Vindkraftsparken Lillgrund består av 48 vindsnurror och ligger tio kilometer från kusten. De vita vindkraftverken är synliga från Öresundsbron och Malmös Turning Torso.

Regeringen har i närtid sagt ja till tre vindkraftsparker ute till havs; Galene, Kattegatt Syd och Kriegers flak. Ytterligare 22 ansökningar är under beredning i regeringskansliet. Inget av dem är avsett att placeras norr om Härnösand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!