Inte en enda bot har delats ut

Från och med den 1 juli har polisen möjlighet att bötfälla vattenskoterförare för störande körning. I landets södra delar har förare åkt fast – men i Norrbotten har inga böter delats ut.

Polisen kan från och med den 1 juli utfärda böter för buskörning på vatten. Men i Norrbotten har inga böter delats ut ännu.

Polisen kan från och med den 1 juli utfärda böter för buskörning på vatten. Men i Norrbotten har inga böter delats ut ännu.

Foto: Maja Suslin/TT

Luleå2021-07-27 06:00

Med den varma sommaren har många norrbottningar tagit sig ut till stränder och sjöar. Vattenskotrar har blivit en allt vanligare syn för ivriga strandhängare och problemet med buskörning är märkbart, även i landets norra delar.

– Det körs väldigt mycket vattenskoter och det ökar för varje år som går. Sen kanske det inbjuder till en annan typ av körning än till exempel med båtar. Så visst buskörs det mycket. Det finns även väldigt många som kör bra, men de syns ju inte lika mycket, säger Erik Nyberg, övervakningsassistent på kustbevakningen i Luleå.

Trots sommarens regeländring, som till stor del sjösattes för att få bukt med buskörning med vattenskotrar, har inga böter utfärdats i Norrbotten.

– Man måste ha kraft att säga det, vi har få resurser och knappt fordon för att kunna bedriva någon övervakning på vatten. Med vanliga terrängfordon gör vi övervakningar på land men det är lite oklart hur vi ska komma tillrätta på sjön eftersom vi får klagomål från olika håll, Magnus Holmqvist, gruppchef på trafikpolisen i Västerbotten.

Med begränsade resurser har polisen svårt att fånga förarna på vattnet vilket försvårar arbetet.

– Det gäller att se var de lastar av vattenskotrarna. Vi har som sagt inga fordon så det går inte ute på vattnet, vi måste identifiera och ta dem i anslutning till när de kommer i land, säger Magnus Holmqvist.

Dessa resurser finns hos kustbevakningen men då står i stället regelboken i vägen.

– Vi har fortfarande inte fått det lagstöd om att bötfälla för buskörning som polisen nu har. Det håller på att utredas ifall vi kan få det, så i dagsläget kan vi stävja problemet genom att vara på plats. Är förarna uppenbart vårdslösa kan vi skriva anmälningar men den störande körningen som polisen bötfäller för har vi just nu inte samma befogenhet att göra, säger Erik Nyberg.

Med utredningen som kustbevakningen begärt hoppas myndigheten få rätt att utfärda böter på samma sätt som polisen.

Även om tipsen från allmänheten inte gett något resultat tycker ändå Magnus Holmqvist att det är en viktig del i arbetet.

– Försök att ta med så mycket uppgifter man kan och hur personerna ser ut och hur de har kört, så patrullen som kommer på plats har något underlag att jobba vidare på, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!