Trots högre priser väljer allt fler att handla ekologiskt

Att handla ekologiskt är populärare än på länge. Men butikerna hinner inte med i eko-boomen. Trots att efterfrågan finns saknas varorna.

Påläst. Lars Norén kombinerar närproducerat och ekologiskt för att stötta de lokala jordbruken. Foto: Berndt Dimeus

Påläst. Lars Norén kombinerar närproducerat och ekologiskt för att stötta de lokala jordbruken. Foto: Berndt Dimeus

Foto: Berndt Dimeus

LULEÅ2007-11-19 01:45
Det är middagstid och söndag när Kuriren besöker Ica Maxi på Storheden i Luleå. Lars Norén är fyrabarnsfar och vad man skulle kunna kalla en aktiv konsument. - Egentligen är det min fru som tänker mer på om maten är ekologisk. Vi började med att köpa ekologisk mjölk och sedan har det bara blivit fler och fler ekologiska produkter. Det är ett måste för att slippa alla konstiga tillsatser. Jag tycker det är fruktansvärt att det är smakförstärkare i nästan allt. Det har varit förbjudet i barnmat och annan mat tidigare men när vi gick med i EU så blev det tillåtet. Jag och min fru har blivit mer insatta i de här frågorna och läst på om alla e-märkningar. Att prislappen är en annan för hängivna eko-köpare tycker Lars Norén är något man får räkna med till en början.- Om efterfrågan på ekologiskt och närproducerat ökar så blir maten billigare. Intresset finns men ofta är den ekologiska mjölken slut. Man har tur om det finns kvar två-tre liter i hyllan. Det är inte alltid som det finns ett ekologiskt alternativ och då måste det ju bli de omärkta varorna. Stark efterfrågan
Henrik Rannestam är avdelningschef på Kvantum och ser varje dag hur fort de ekologiska varorna går åt. Bäst säljer ekologiskt kaffe och frukt men han medger att butiken inte hinner matcha efterfrågan på ekologiska produkter med utbudet. - Vår ekologiska försäljning har absolut ökat. I helgen hade vi 42 ekologiska artiklar inom frukt och grönt. Mjölken säljer vi mest av och vi har även del kravmärkt kött. Men det är svårt med tillgången. Jordbruken kan inte ställa om produktionen över en natt. Har man odlat fälten på konventionellt sätt måste de stå i träda ett par år innan man kan börja odla ekologiskt.Säsongsanpassat
Anna och Mikael Dapefrid köper alltid säsongsanpassat och odlar själva så mycket som möjligt. I kundvagnen ligger vitkål och kravmärkta bananer. Om råvarorna inte är ekologiska så handlar de inte. - Den ekologiska frukten är ofta slut. Jag önskar att det fanns fler ekologiska varor. För att folk ska kunna bli mer miljövänliga måste det vara enkelt och billigt, säger Anna Dapefrid. De bojkottar numera det producerade köttet och äter bara vilt eller fisk. - Gör man inget själv kan man inte förvänta sig att någon annan gör det heller, säger Mikael Dapefrid.
För att en vara ska få kallas ekologisk måste den ha odlats fram eller skötts utan inblandning av kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Biologiska bekämpningsmedel får däremot användas. Det ekologiska jordbruket strävar efter att nå en produktion som följer det naturliga kretsloppet. Det innebär att jordbrukets djur ska få utlopp för sina naturliga beteenden, till exempel genom att de får gå fritt och vistas utomhus. Genmodifierade organismer får inte användas. Idag är det EU som sätter upp regler för vad som får kallas ekologiskt och inte. Källa: KonsumentverketUnder 2006 ökade livsmedelsförsäljningen med 9 miljarder kronor eller 4,8 procent till 185,1 miljarder kronor. Enligt SCB:s senaste siffror uppgår den ekologiska försäljningen till 2,2 procent av den totala försäljningen. Bara mellan åren 2004 och 2005 ökade eko-försäljningen med 40 procent, enligt konsumentverket. För tio år sedan producerades 11.000 ton ekologisk mjölk per år i Sverige. Nu är den siffran uppe 72.000 ton per år, enligt branschorganisationen Svensk Mjölk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!