Försvarets nej stoppar inte planer på vindkraftspark

Försvaret säger nej till vindkraftsparken Bores krona. Svea vinds projektledare Barbro Grebacken tar beskedet med ro: "Vi är lite luttrade i branschen. Jag hade inte väntat mig annat. Vi räknar med att lämna in vår ansökan i april/maj."

Barbro Grebacken, Sveavinds projektledare, är inte överraskad över försvarets nej till vindkraftspark i Luleå skärgård. "Jag hade inte väntat mig annat, men vi tror fortfarande att vi kan samverka med försvaret. Den här parken kan vara en möjlighet att ytterligare förstärka vårt försvar."

Barbro Grebacken, Sveavinds projektledare, är inte överraskad över försvarets nej till vindkraftspark i Luleå skärgård. "Jag hade inte väntat mig annat, men vi tror fortfarande att vi kan samverka med försvaret. Den här parken kan vara en möjlighet att ytterligare förstärka vårt försvar."

Foto: Johan Nilsson / Jezzica Sunmo

Luleå2024-02-06 12:15

Planerna på vindkraftsparken Bores krona närmar sig slutskedet av samrådsfasen. Förra sommaren mötte företaget skärgårdsbor, länsstyrelsen i Norrbotten och andra intressenter.

Dialogen resulterade i en nedbantning av vindkraftsparken i Luleå och Piteå skärgård. Antalet verk har minskats från 136 till 128 turbiner.

– Vi har gjort en justering i projektets västra del. Antalet turbiner närmast Rödkallen påverkas inte av förändringen, betonar Barbro Grebacken.

I samband med förändringen skickades en ny remiss med det justerade projektområdet till Försvarsmakten, som vidhåller sin bedömning att en havsbaserad vindkraftspark i Bottenviken skulle medföra påtaglig skada på "riksintresse för totalförsvarets militära del", utan att i detalj precisera problemet närmare.

Yttrandet påverkar i det här läget inte arbetet i projektet. Enligt projektledaren Barbro Grebacken kommer en ansökan till mark- och miljödomstolen att lämnas in om två-tre månader.

– Vi befinner oss i slutskedet av samrådsprocessen. Nu tittar vi över hela projektet med kabelkorridorer och landtag. Eventuellt kan det bli något ytterligare samråd, det återstår att se. Det som styr vår tidsplan är den pågående nautiska riskanalysen.

Det har i projektet ingått en workshop för en rad verksamheter som påverkas av planerna. Det handlar bland annat om deltagande från Sjöfartsverket, Kustbevakningen, rederier och privata båtklubbar.

– Vi tror att projektet är fullt möjligt att realisera, men det kan bli ytterligare justeringar för att sjöfarten ska känna sig säker. Vi ser att vi har kollegor som fått klartecken att bygga havsbaserad vindkraft på Västkusten utanför Falkenberg, trots att försvaret var emot etableringen. Jag vet inte hur processen ser ut mellan regering och försvaret, men vi vet att 2030 kommer det att vara en stor brist på energi. I slutändan handlar det om att ställa det behovet mot den påverkan som parken kan ha i alla aspekter, oavsett om det handlar om fåglar, marin miljö eller försvar, säger Barbro Grebacken. 

Vindsnurrorna i Bores krona beräknas få en maxhöjd på 350 meter. Fullt utbyggd kan projektet att producera tolv terawattimmar per år. Det motsvarar 8,5 procent av Sveriges totala elproduktion i dag. Planen är att starta elproduktionen 2030.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!