Trots domstolens nej – planer på fiskodling går vidare

Den planerade fiskodlingen i Sunderbyn stöter på patrull i Mark- och miljödomstolen. Ansökan om miljötillstånd avslogs på grund av för höga utsläpp av kväve i Luleälven.

Mark- och miljödomstolen delar inte ut något miljötillstånd för den planerade fiskodlingen i norra Sunderbyn. Nu behöver Hushållningssällskapet hitta en mer effektiv metod för att minska utsläppen av kväve ur anläggningens avloppsvatten.

Mark- och miljödomstolen delar inte ut något miljötillstånd för den planerade fiskodlingen i norra Sunderbyn. Nu behöver Hushållningssällskapet hitta en mer effektiv metod för att minska utsläppen av kväve ur anläggningens avloppsvatten.

Foto: Stark artikter

Luleå2024-03-01 17:24

Hushållningssällskapets projektledare Mikael Kivijärvi visar inga tecken på att ge upp idén att skapa en ny livsmedelsindustri intill Luleälven.

– Jag är 100-procentigt övertygad att vi kommer att gå vidare med projektet. Som jag tolkar domen bockar vi i princip av alla boxar förutom kväveutsläppen, men vi behöver analysera domslutet mer innan vi kan ta beslut hur arbetet ska gå vidare, säger Mikael Kivijärvi.

Fredagens bakslag kullkastar för ögonblicket planerna på en landbaserad fiskodling i norra Sunderbyn. Hushållningssällskapet i Norrbotten och Västerbotten har arbetat med projektet sedan 2018.

Mark- och miljödomstolen (MMD) anser att fiskodlingens lokalisering är lämplig, men bedömer att utsläppen av kväve är för stora. I domen anmärker MMD att med hjälp av bästa möjliga teknik skulle utsläppet kunna minskas ytterligare.

Enligt Hushållningssällskapets egna beräkningar skulle utsläppet i Luleälven uppgå till 380-440 ton kväve per år.

– Vår uppfattning är att kväve inte är ett begränsande näringsämne i sötvatten. Det är anledningen att vi inte jobbat med den här frågan utan fokuserat på att få ned utsläppen på fosfor, förklarar Mikael Kivijärvi.

Utsläppen av fosfor beräknas bli 2 145 kilo per år och på den punkten har MMD inga invändningar.

Han understryker att Hushållningssällskapet inte vill bedriva en miljöfarlig verksamhet och i ansökan föreslogs ett utredningsvillkor på tre år för att fortgående kunna undersöka metoder till att minska utsläppen.

Mark- och miljödomstolen valde en hårdare linje.

– Det sker en allt snabbare utveckling av teknik för anläggningar med den landsbaserade tekniken, men domen innebär förstås att vårt projekt tappar tid. Å andra sidan handlar det om en påtvingad teknikutveckling som på sikt kan bli positiv, betonar Mikael Kivijärvi.

Hushållningssällskapets ansökan till Mark- och miljödomstolen omfattar en årsproduktion av 10 000 ton fisk. Det handlar om uppfödning av röding, lax, öring och regnbåge.

Fiskodlingen är avsedd att byggas på Hushållningssällskapets mark i Sunderbyn - i ett skogsområde på 7,5 hektar. Hösten 2023 togs beslut om förändrad detaljplan, när Luleå kommun gav grönt ljus för etableringen som beräknas ge 60 nya jobb 

Hushållningssällskapet har inga planer på att driva fiskodlingen i egen regi utan uppger sig ha en dialog med ett antal intressenter som är intresserade att ta över driften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!