Upplysningscentralen, UC, varnar för att ID-kapningar under 2015 var vanligare i Norrbottens län än i resten av Sverige.
Är du en som sköter din ekonomi, har stabil inkomst och sköter dina lån och krediter, då är du i farozonen. ID-kaparen älskar när han eller hon hittar dig, för sköter du dig, så finns alla chanser i världen för den person som påstår sig vara dig att ta nya lån och handla på kredit. Därför är ett av tecknen på att ID-kaparen fått ögonen på dig, att någon ställer frågor om din ekonomi, till exempel hos skatteverket.
Mats Ekman, Luleå, är chef för Bedrägerigruppen i Norrbotten. Han ger exempel på vad bovar och banditer kan ta sig för när de fått kontroll över ditt kontonummer och/eller ditt personnummer:
– En bedragare kan till exempel beställa en vara som levereras till vilken adress som helst, medan fakturan skickas till dig. Det är bara vissa företag som gör så, att man kan ha olika fakturaadresser och leveransadresser, men det finns fortfarande.
Läs mer: ID-kapningar ökar igen
Mats Ekman manar också till försiktighet när det gäller att handla utomlands med kontokort.
– Vi inom polisen skulle gärna se att alla kontokort utfärdas med utlandsspärr och att man genom en aktiv handling öppnar sitt kort för att köpa saker utomlands. Nu är det tvärtom, du måste kontakta banken eller kortföretaget för att få bank- eller kreditkortet spärrat för köp från andra länder.
– Nackdelen med i förväg spärrade kort, är naturligtvis att du står i det främmande landet och har glömt att lyfta spärren. Då är du utan pengar, men du kan också där använda bankens "Dina sidor" för att öppna för utlandsanvändning av ditt kort.
Läs mer: Hennes id kapades: "Var sjukt stressigt"
Mats Ekman har visserligen inga aktuella siffror, men däremot erfarenhet av att norrbottningar blir utsatta för ID-kapning.
– Alla sorters människor är utsatta. Ingen kommer undan. Alla använder kort idag och alla är sårbara.
– Något som är viktigt är att när man får hem ett besked från UC, att de lämnat kreditupplysning till någon, att man verkligen ser efter vem som sökt kredituppgifter på dig. Det är inte helt ovanligt att en person, via internet, söker kredit hos någon kreditgivare i annans namn. Kreditgivaren tar då ofta kredituppgifter på det namn som uppges, vanligen via UC. UC i sin tur skickar ut information till den uppgivna kredittagaren att någon begärt upplysningar om din ekonomi. Här är det oerhört viktigt att man läser vem som efterfrågat krediten. Finns det inte något skäl ska man omedelbart kontakta UC eller den som söker krediten och berätta att ett olovligt identitetsintrång har skett. Kreditutbetalningen kan då stoppas.
Läs mer: Utredningen av det fräcka bedrägerifallet ännu inte inledd
Han ger ytterligare ett exempel.
– Någon ringer upp dig, påstår sig vara från din bank och säger att banken misstänker att det förekommer otillåtna transaktioner på ditt konto. Personen ber dig gå in på ditt mobila bank ID och legitimera dig. När du gör det har personen redan gått in på bankens hemsida och fyllt i ditt personnummer. När du då legitimerar dig med mobilt bank ID så kommer personen åt dina konton. Efter en stund säger personen att det blev något fel och du måste legitimera dig på nytt. Det som då sker är att man godkänner de transaktioner som personen gjort på dina konton.
Hur ska jag bemöta det?– Be att först få motringa och kolla med banken, men ring inte det nummer som personen ger dig i telefonen. Använd det nummer som banken har givit dig.