Triton- en cool nykomling i Luleå

En ny profil har dykt upp i isbrytarflottan i Luleå. Det är kombinationsfartyget Triton som är här på "inskolning".

Lär sig bryta is.  "Vi är i Luleå för att i bra isförhållanden lära oss allt om isbrytning"  berättar Tritons befälhavare gotlänningen Claes Jakobsson. Under några veckor kommer två isbrytarkaptener att coacha besättningen på kombinationsfartyget som sen ska verka  i Östersjöns nordliga del.

Lär sig bryta is. "Vi är i Luleå för att i bra isförhållanden lära oss allt om isbrytning" berättar Tritons befälhavare gotlänningen Claes Jakobsson. Under några veckor kommer två isbrytarkaptener att coacha besättningen på kombinationsfartyget som sen ska verka i Östersjöns nordliga del.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-02-12 13:25

Eller kanske man snarare skulle säga att det Gotlandsbaserade kustbevakningsfartyget är här i Luleå för "is-skolning. Hon är ett av tre systerfartyg i Kustbevakningen tjänst som nu valts ut att få en ny roll när det gäller isbrytningen. Befälhavaren Claes Jakobsson berättar:

– Vi är här för att lära oss mera om isbrytning för att kunna assistera i sådana sammanhang när det gäller farvattnen i norra Östersjön, från Gävle ned mot Ålands hav.

Här uppe ska vi inte verka men vi har kommit till Luleå för att få öva i bra isförhållanden, säger Claes Jakobsson.

Det är Kustbevakningen och Sjöfartsverket som samarbetar i ett projekt.

–Triton är ett kombinationsfartyg som kan bogsera stora tankbåtar på 100.000 ton, vi har tankar på 1000 kubik så vi kan suga upp olja vid utsläpp. Vi sysslar med fiskeövervakning och är räddningstjänst exempelvis vid bränder till sjöss, exemplifierar Claes Jakobsson.

Triton som är 81 meter långt och 16 meter brett är i högsta isklass och har en besättning på 13 personer som nu skolas in att bistå vid isbrytning i de södra farvattnen. Under några veckor kommer ett par isbrytarkaptener att lära Tritons besättning allt om isbrytning.

– Vi kommer att få ett begrepp om vilken utrustning vi behöver. Vi kommer ju också att få göra det som isbrytarna gör, assistera och dirigera och vi ska lära oss deras rutiner, säger befälhavaren.

Samarbete över organisationsgränserna är något som Claes Jakobssons välkomnar:

– Man kan dra nytta av varandras resurser och det är ju en fördel.

elsa.rensfeldt@kuriren.com

0920/262928

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!