Trendkollen: Så går företagandet i länet

Samarbete och miljöarbete kommer att vara vägen framåt för norrbottniska företag under 2019, tror Jenny Frank på Företagarna Norrbotten.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2019-01-06 18:00

– Jag tror, generellt sett, att det är ett gott företagsklimat i Norrbotten. Men företag och kommuner måste arbeta närmare varandra. Småföretagare har inte så mycket tid, så kommunerna måste vara öppnare, säger Jenny Frank som är biträdande regionchef på Företagarna Norrbotten.

Hon tycker att det finns många saker som fungerar bra för näringslivet i Norrbotten. Den starka basindustrin tuggar på, trots alarmerande nyheter om malmtillgången i Kiruna som nyligen upptäcktes. Och vägen framåt är samarbete, både mellan företag, branscher och orter, tror Jenny Frank.

– Jag kan uppleva att det finns en viss motsättning mellan kommuner. Ta Piteå och Luleå till exempel. Det är fem mil mellan dem. Det är ju egentligen i stort sett samma stad.

Andelen nystartade företag i Norrbotten har minskat under 2018 efter att ha legat på en relativt hög nivå de senaste åren. Det första kvartalet startades 31,3 procent färre företag än samma tid i fjol. Men det finns vissa upptstickare. Nyföretagarcentrums återkommande undersökning Nyföretagarbarometern sätter Jokkmokk på en femteplats i hela landet för första halvåret i år. Då startades dubbelt så många företag i kommunen som samma period året innan.

– Det finns många möjligheter för den som vill flytta eller flytta tillbaka till Norrbotten och starta företag. Det är svårt att säga "här händer det" i Norrbotten, för vi är starkt präglade av råvaruproduktionen, och det genererar mycket näringsliv runt omkring sig med olika underentreprenörer. Och många väljer att starta eget, så det finns plats för företag. Sedan växer tjänstesektorn och de små, norrbottniska företagen. Många kanske inte tänker på dem, säger hon.

En trend som istället börjar visa sig tycker Jenny Frank är ett större utnyttjande av de digitala hjälpmedel som finns tillgängliga för dagens företagare. Det blir mindre viktigt var företaget är placerat, när en stor del av verksamheten kan drivas digitalt. Och enligt Tillväxtverket anser nästan dubbelt så många småföretag i Norrbotten att infrastrukturen är ett problem för tillväxten som i resten av landet.

– Man kan bo var som helst och jobba över hela världen, säger hon.

När Svenskt näringsliv presenterade sin ranking av företagsklimatet i Norrbotten ser bilden ljus ut i flera kommuner. Piteå var raketen i länet och klättrade 86 placeringar från i fjol. Det var näst största förbättringen i landet. Och Boden ligger bäst till på plats 90 över hela landet. Tillväxtverkets siffror visar att 46 procent av de mellan 18-70 år kan tänka sig att bli företagare.

– De flesta företag är småföretag. Det tror jag är jätteviktigt att inte glömma bort. Vi ska vara tacksamma för småföretagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om