När pandemin lättar och läxläsningen åter är ett faktum köar Luleås barn och ungdomar till gymmen. Det vittnar några av gymanläggningarna om.
På Hermelinen Träning & Fysioterapi syns den största ökningen bland ungdomar i åldrarna 15-17 år. Men även bland de yngre tycks träningslusten tagit fart.
– År 2019 hade vi 27 stycken barn i åldrarna 12-14 som tränade hos oss. I år har vi 37 stycken, räknat i båda våra anläggningar, säger Anna Falck som är anläggningsansvarig på Hermelinen.
Kirsi Poikela, delägare på Inplus, ser en tydlig uppåtgående trend av medlemmar som är 15 år och äldre och en mer försiktigt stigande trend i de yngre åldrarna.
– Det tillhör kulturen att man ska röra på sig i dag och så klart känner även barn och unga av det. När de går nian vill de känna sig som vuxna, kanske har föreningslivet tagit slut och de vill hitta en ny aktivitet, säger Poikela.
Jonas Abrahamsson, verksamhetschef på Mitt Livs Stil ser även han hur gymtrenden går ned i åldrarna, framför allt bland barn som är 14 år och uppåt tycks intresset stiga, enligt honom.
– Pandemin har gjort att man inte har kunnat samla laget och i stället uppmanat medlemmarna att träna på varsitt håll. Vi har till exempel haft flera lag som gemensamt kontaktat oss för att vilja skaffa träningskort till sina spelare, säger Abrahamsson.
Daniel Muotka, grundare av Crossfit Holistic, berättar att intresset är så stort att de har en kölista för vissa åldersgrupper.
– Framför allt i åldern 9-14 år har det varit många. Delvis tror jag det kan bero på att folk har varit inlåsta under pandemin och längtar efter att komma ut i samhället igen. Lagidrotter passar heller inte alla och då är gym ett bra alternativ, säger Muotka.
Riskerna med styrketräning bland barn har varit omdebatterat genom åren. Teoretiskt sett kan styrketräning leda till skador på epifyserna, det vill säga kroppens tillväxtzoner som inte har vuxit färdigt hos barn och unga. På så sätt är risken unik för gruppen, skriver Styrkelabbet. Men då handlar det om felaktigt utövande, överdriven belastning och att utförandet sker oövervakat.
Riksidrottsförbundet anger att 7-8 år är en lämplig ålder för inledande av systematisk styrketräning.
Ingrid Persson, idrottspedagog på Hermelinen, menar att den största faran är att utsätta kroppen för alltför lite belastning.
– Att träna närmuskelfunktionen, som får alla kroppsdelar att samarbeta, har blivit mycket sämre. Barn var mycket mer motoriska tidigare, säger hon.
Mognadsgraden hos unga ser olika ut. Hur bedömer du om barnet förstår informationen rätt?
– Nio av tio ungdomar förstår informationen bra. Föräldrar som köper ett gymkort till barn är ofta ganska välutbildade. De som kanske inte är lika mogna har ofta mamma eller pappa med sig. Där finns ett föräldraansvar och jag upplever att det är stort.
På Hermelinen får barn börja träna året de fyller 13 och då med målsman. På Inpuls får barnet börja träna vid 12 års ålder med målsman. På Mitt Livs Stil är åldersgränsen 12 år men det finns inget krav på att träna med målsman, utan är en rekommendation.
På Crossfit Holistic är åldersgränsen nio år men där är varje pass ledarlett.
– Felaktig träning är farlig oavsett ålder. Man kan skada sig, göra fel eller sakna förståelsen för åldersanpassad träning. Precis som att man slänger in ett barn i en bassäng utan uppseende är det lika farligt när man slänger in ett barn på gym utan uppseende, säger Daniel Muotka på Crossfit Holistic.