Tendensen är densamma i riket. I mitten av februari har sammanlagt fem fall av influensa A och tio av influensa B hittats i hela Sverige.
Folkhälsomyndigheten samlar sedan ett flertal år in statistik över spridningen av sjukdomen. Trenden pekar mot rekordlåga nivåer som aldrig tidigare har uppmätts i Sverige.
Det låga utfallet är oväntat, speciellt med tanke på att antalet tester ökat markant under det senaste året. Sjukvårdens analyser letar inte bara efter spår av covid-19 utan även säsongsinfluensa.
– Jag är förvånad. Det är en helt ny situation som jag inte varit med om under alla mina år på smittskyddet. Trenden gäller inte bara säsongsinfluensa utan även RS-virus som vi inte sett till i år, säger Anders Nystedt.
Norrbottens smittskyddsläkare uppskattar att säsongsinfluensan orsakar varje år uppemot ett 50-tal dödsfall i Norrbotten. Kulmen brukar normalt inträffa under två-tre veckor i februari.
Under den här perioden på året brukar även andra förkylningsvirus få spridning, men det verkar inte inträffa sedan Coronaviruset dök upp.
Under hösten 2020 rapporteras vaccinationsviljan ha varit god i länet. Närmare 55.000 norrbottningar fick injektioner mot säsongsinfluensa. Det är fler än året innan, men Anders Nystedt tror inte att det är hela svaret till varför vi verkar bli förskonade från sjukdomen i år.
– En del kan förklaras att vi har lärt oss att vara noga med vår handhygien, men det är intressant att vi såg en liknande utveckling i fjol. Fram till vecka 10-11 förra året hade vi rätt många fall av säsongsinfluensa i Norrbotten, men när Coronaviruset fick spridning försvann influensan helt och hållet. Det finns inga vetenskapliga studier än, men det verkar nästan som om det bara finns plats för en luftburen smitta som lyckas slå ut alla andra, säger Anders Nystedt.
Under tisdagen inträffade det 200 covidrelaterade dödsfallet i Norrbotten. Smittskydddsläkare Anders Nystedt ser i dag ingen tendens på att kurvorna ska vända nedåt i närtid.
– Norrbotten befinner sig i en ogynnsamt hög nivå med fortsatt hög smittspridning och stort vårdbehov. Två faktorer kommer att bli avgörande för det framtida utfallet. Det ena är om vi lyckas att undvika att smitta varandra och det andra är förstås att vaccinationen kommer i gång fullt ut, understryker Anders Nystedt.