Trendbrott i klassen
Åtta förstaårselever på byggprogrammet i Luleå är tjejer. Det är fler än någonsin. Norrbotten ligger långt över rikssnittet i andelen kvinnor som vill in i byggsektorn.
Foto:
Rebecka Palma gick två år på hotell- och restaurangprogrammet innan hon bestämde sig för att byta inriktning. - Jag tyckte inte att det var roligt, jag vill bli målare i stället, säger hon. Två dagar i veckan gör hon praktik på ett måleriföretag. De allra flesta är positiva till att tjejer etablerar sig i byggsektorn, menar hon, men det händer att hon stöter på negativa attityder. - Det var några som frågade om jag skulle bli byggnadsmålare. De föreslog att jag skulle bli teatermålare och göra schabloner för att det passar tjejer bättre. Då tänker jag att jag senare ska bevisa vad jag kan. Om de inte tror att jag klarar av det ska de få se, säger Rebecka Palma. Högre lön
För klasskamraten Rebecka Rodling var valet av byggprogrammet självklart. Allra helst vill hon jobba med husbyggen och gärna med att lägga kakel. När hon valde utbildning vägde hon in att lönerna är högre i byggsektorn än inom kvinnodominerade yrken, men det var inte det som fällde avgörandet. - Jag har hållit på och snickrat mycket hemma och tycker att det är så himla roligt, säger hon. Eleverna har olika färger på snickarbyxorna, tjejerna har rosa. Varför? - Det var ifjol som några valde rosa. De köpte egna och då blev det så att fler ville ha. Vi ville helst att de skulle ha samma allihopa, säger Stefan Johansson. När det gäller andelen kvinnor som i dag arbetar i byggbranschen ligger Norrbotten med sina 7,5 procent (siffror från 2007) ungefär på riksgenomsnittet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!