Trendbrott för Kronan – byggstart i april

Det har blivit ett år försenat, men i april startar bygget av Kronandalens första etapp. "Vi har ritat om vårt projekt och kommer att bygga 80 hyresrätter med inflyttning i december 2020", säger projektledaren Anders Lehto på Heimstaden.

I vår ser det första bygget i Kronandalen ut att komma igång. Stadsdelen kan få ett förändrat utseende sedan flera fastighetsbolag överväger att bygga hyresrätter istället för de aviserade bostadsrätter.

I vår ser det första bygget i Kronandalen ut att komma igång. Stadsdelen kan få ett förändrat utseende sedan flera fastighetsbolag överväger att bygga hyresrätter istället för de aviserade bostadsrätter.

Foto: Per Lundstrom

LULEÅ2019-02-06 06:00

Det har gått två år sedan markanvisningsavtalet tecknades för den första etappen i Kronandalen. Sex byggaktörer valdes ut för att bygga en naturstad i nära anslutning till Ormberget, men Luleå nya bostadsområde fick en motig start.

Luften gick ur bostadsmarknaden under våren 2018, vilket fick många aktörer att dra i handbromsen.

Nu kan ett trendbrott vara på väg, men det är bara en byggaktör som står startklar visar Norrbottens-Kurirens rundringning.

Kronandalens första etapp ser ut att få ett annat innehåll än planerat. Heimstaden har skrotat sina ursprungliga planer och vill nu bygga hyreslägenheter. Beslutet är så färskt att bostadsskisserna för kvarteret Bärmesen inte är klara än.

Även Riksbyggen överväger att gå samma väg. Kvarteret Vallan var tänkt att rymma cirka 100 bostadsrätter.

– Vi vill fortfarande bygga, men vi tittar också på alternativet att istället bygga hyresrätter. Vi kommer att ta ett beslut ganska snart. Ambitionen är att lämna in en bygglovsansökan under första halvåret och komma i gång med produktionen direkt efter sommaren, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Även SHH Bostad öppnar för en riktningsförändring. Kvarteret Skidåkaren var tänkt att bli först ut på det nya bostadsområdet, men snart ett år efter säljstarten har bara tolv bostadsrätter sålts.

– Vi har inte sålt i den utsträckning som vi hoppats på. Vi håller på att prata ihop oss internt för att se över projektets förutsättningar. Jag vill inte förmedla en bild medialt utan att ha först stämt av med kommunen, betonar projektledaren Oscar Raud.

Luleå kommuns projektledare för Kronan, David Rova, säger sig ha förståelse för att aktörerna väljer en ny inriktning.

– Vi vill att Kronan på sikt ska bli en blandad stadsdel med både hyres- och bostadsrätter, men om det blir en övervikt av hyresrätter i den första etappen så gör det inte så mycket. Det där kommer att jämna ut sig i framtiden. Vi vill framför allt att aktörerna ska komma i gång.

Läs mer: Luleå – en stad i förändring

Fastighetsbolaget Lerstenen har nyligen lämnat in bygglovsansökan för 99 hyreslägenheter i kvarteret Glidet, men uttrycker oro över att byggstödet plockats bort från regeringens budget.

– I det här läget väljer vi att avvakta. Vi vill se var det utlovade stödet för nybyggnationer hamnar innan vi sätter i gång, säger vd Erik Sällström.

Både HSB (kvarteret Kikaren) och BD Fastigheter (kvarteret Bindningen) tillhör projektets slutfas och ligger i dag längre bort från en byggstart.

Kronandalen

I dag bor det cirka 1 700 personer i det gamla regementsområdet. På sikt är det tänkt att bostadsområdet Kronan ska få en befolkning på närmare 7 000 invånare.

Stadsdelen har delats upp sex områden, fem för bostäder och en för arbetsplatser. Kronandalens första etapp omfattar över 450 lägenheter.

I Kronandalens andra etapp har två fastighetsbolag fått bygglov, men väljer att avvakta utformningen av det framtida investeringsstödet för nybyggnationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!