Tredje gången gillt för ensamkommande

Luleå förlänger en tredje gång möjligheten för ensamkommande barn att få stanna i kommunen. Återigen reserverar sig Moderaterna mot beslutet.

Moderaten Anders Josefsson, Luleå, reserverade sig mot beslutet att kommunen förlänger tiden som ensamkommande unga kan få bo i kommunens boenden.

Moderaten Anders Josefsson, Luleå, reserverade sig mot beslutet att kommunen förlänger tiden som ensamkommande unga kan få bo i kommunens boenden.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2019-01-14 20:52

Det gäller ensamkommande unga som vid årsskiftet 2018/2019 fortfarande väntade på beslut enligt nya gymnasielagen. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att de ska få bo kvar i kommunens boende så länge de väntar på beslut, dock längst till och med den 30 juni i år. Det gäller 30 personer. Beslutet gäller under förutsättning att statliga pengar skjuts till, hur det blir med den saken är oklart just nu med tanke på osäkerheten kring regeringsbildningen.

Moderaterna reserverar sig mot beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Det är tredje gången vi förlänger tidsperioden, vi tycker inte att kommunen ska ta på sig uppgifter som tillkommer staten, säger Anders Josefsson (M).

Moderaterna har reserverat sig mot tidigare fattade beslut, två gånger tidigare har kommunfullmäktige fattat beslut att ensamkommande unga, som hunnit fylla 18 år under tiden i Sverige som de väntar på Migrationsverkets beslut, ska få bo kvar i kommunens boenden till och med 31 december 2018.

Beslutet om boendet gäller bara till halvårsskiftet.

– Om Migrationsverket släpar efter alltför länge är det ohållbart att kommunerna ska hantera det, motiverar kommunalrådet Lenita Ericson (S) tidpunkten.

Vänsterpartiet har föreslagit att beslutet att låta unga stanna i Luleå ska gälla för hela 2019, inte bara första halvåret. Vänsterpartiet anser att beslutet ska genomföras oavsett om staten skjuter till pengar eller ej.

– Det kan bli en mindre kostnad för kommunen inledningsvis men det rör sig inte om en stor grupp utan några tiotal ungdomar, säger Bertil Bartholdson, (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!