Tre skolor får självstyre

Luleås skolledning ger nu klartecken till tre skolor - Hedskolan, Ormbergsskolan och Kråkbergsskolan - att styra sig själva. Skolledare, lärare och föräldrar på de tre skolorna välkomnar friheten.

LULEÅ2008-06-12 06:00
Barn- och utbildningsnämnden (Bun) har bestämt att Stadsöskolan och Munkebergs förskola inte ska bli de enda självstyrande skolenheterna, så kallade intraprenader, i Luleå.Skolledningen har fått in sex ansökningar från skolor och förskolor om fler intraprenader. Skolchef Sture Bryggman har valt ut tre av dem.- Vi vill visa att vi menar allvar med att ge våra skolor en ökad frihet. Det gäller också att möta konkurrensen från friskolorna, säger Bryggman.Rektorerna för de tre skolenheterna är mycket nöjda över beslutet. De berättar att de har all sin personal och de lokala skolstyrelserna bakom sig i detta.- För oss är det tredje gången gillt, vi har sökt två gånger tidigare. Jag känner mig jättenöjd över denna möjlighet att pröva våra egna vingar, säger Margita Bredberg, Kråkbergsskolan.Egna pengar
Intraprenaden, eller fri kommunal skola som en del rektorer hellre säger, innebär att skolenhetens budget inte styrs från centralt håll. I stället får den en påse pengar som får nyttjas tämligen fritt.- Vi kan frigöra mer pengar till eleverna. Jag tror att detta gynnar eleverna och ger bättre kvalitet på undervisningen, säger Margita Bredberg.Friheten är dock inte total och absolut.- Nej, det finns en önskan från skolorna om att själva få rekrytera och anställa personal men det sade politikerna klart nej till, berättar Bryggman.Den "kommunala friskolan" skriver ett avtal på tre år med kommunen vilket också ger dem möjlighet att flytta medel mellan läsåren.- Vi kan få en bättre långsiktighet i vår verksamhet. Det här känns bra och vi står på tårna och vill komma igång, säger Elisabeth Åhman, Ormbergsskolan.Långsiktighet, snabbare beslut och frihet att själv fördela pengar dit de bäst behövs är de stora fördelar som rektorerna ser med intraprenader.- Blir det pengar över nyttjas de till kompetensutveckling av personalen eller går till eleverna. Vi stoppar ju inte det i egen ficka, säger Christina Åkerlund, Hedskolan.Någon risk tar man inte heller, misslyckas man och pengarna inte räcker till så får man återkomma i den kommunala famnen. Kräver välskött ekonomi
- I vår verksamhet har man både hängslen och livrem, säger Sture Bryggman.Men en ekonomin i balans är ett krav för att friheten ska bevaras.- Dessutom finns det resultatkrav, man ska kunna visa förbättrade resultat för eleverna, säger Bryggman.De tre skolenheter som fick nej var Bergstadens förskola, Bergviksskolan och Mandaskolan. Bryggman hade bara mandat att utse tre skolor.- Men jag kan förstå om de är besvikna, säger han.Bryggman är belåten över utvecklingen och ser den som ett sätt att möta konkurrensen från friskolorna.- Vi är den enda förvaltningen som har intraprenader. Så tröga och sega är vi nog inte trots allt, säger han.
De tre skolor som blir fria är:Ormbergsskolan - klass f-6, 240 elever samt tillhörande förskolor med 120 barn.Kråkbergsskolan - klass 7-9, 170 elever.Hedskolan - klass f-6, 145 elever.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!