Tre nattis slås ihop till ett

Tre nattis går samman till ett och placeras i Luleås innerstad. Det är kontentan av ett förslag som en arbetsgrupp inom Barn- och utbildningsförvaltningen inom kommunen lagt.
I dag finns nattis på tre ställen i Luleå, en sammanslagning skulle innebära 600.000 sparade kronor och ökad trygghet i och med att verksamheten dubbel­bemannas. Barn- och utbildningsnämnden beslutar i frågan i slutet av november.

LULEÅ2006-11-03 06:00
I dag finns OB-omsorgen med nattis på tre förskolor i Luleå, Hertsölunds förskola avdelning Rian på Hertsön, Årans förskola avdelning Livbojen på Örnäset och Munkebergs förskola avdelning Tellus på Mjölkudden. Antalet inskrivna barn våren 2006 på nattis i Luleå var totalt 63 barn, av dessa var 33 förskolebarn och 30 fritidshemsbarn.
För- och nackdelarna har analyserats av arbetsgruppen, bland annat bestående av rektorerna för de olika enheterna i dag.

Lokaler frigörs
Fördelarna handlar om att förskolelokaler i de tre områdena kan frigöras för förskoleverksamhet. Nya arbetstidsregler vilka reglerar ensamarbete, en nyhet som införs från årsskiftet, innebär en fördyring av verksamheten som den ser ut nu. En sammanslagning av nattisen skulle spara 600.000 kronor av den anledningen. Vidare så skulle den nya samfällda lösningen innebära att pedagogerna, som i dag arbetar ensamma på natten, i stället skulle bli två. Och att en upplevd utsatthet där verksamheten ligger på förskolor där det förekommer busliv och inbrottsrisk skulle försvinna. Det skulle bli tryggare menar arbetsgruppen.

Känns nytt
De skolbarn som har ob-omsorg i dag skulle i och med det nya förslaget få sina behov av transporter från fritids till nattis och från nattis till skolan ombesörjda via skolskjuts. Förslaget säger också att de barn som går i skola direkt åker till nattis med skolskjuts om de ska ha ob-omsorg aktuell kväll/natt samt att alla förskolebarn har sin placering på nattis.
Kuriren har talat med ett par ob-personal på Munkebergs förskola/nattis om förslaget. Man förklarar dock att ärendet ännu känns lite nytt och att man inte har varken hunnit prata ihop sig i personalgruppen eller ens formulerat något bestämt ställningstagande för egen del.

Ser fördelar
En av de anställda som väljer att inte ha sitt namn med säger:
- För min del så tycker jag det kan vara bra att slå ihop dem. Det har jag sagt länge att man borde göra. Men vi vet ännu så lite om hur förslaget ser ut. Vi som jobbar här har inte hunnit prata om det. Det är nog olika vad man tycker och vad föräldrarna anser. Själv ser jag en fördel med att vi skulle få lokaler speciellt för nattverksamheten, i dag får vi ställa fram sängarna i den ordinarie förskolelokalen. Sen två personal i stället för en ensam är ju bra.
Kollegan Britt-Marie Johansson tycker också att det är svårt att kommentera det nya:
- Jag vet helt enkelt för lite om det. Spontant kan jag säga att jag trivs jättebra här, jag skulle inte vilja flytta. Men det är klart, det är en fördel med två i personalen än en ensam, ifall det skulle hända något med ett barn eller med oss, säger hon. I övrigt avvaktar hon information om förslaget och vad det innebär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om