Nästan var och varannan bilägare har någon gång kommit till sin bil och insett att någon objuden gäst har hälsat på. De flesta av dessa brottsoffer har då tittat in genom en sönderslagen sidoruta i en bil där glassplitter har legat som ett täcke över sätena.
Eller så har extraljusen plockats med.
För Lars-Åke Sörbrand från Antnäs, som är en av de drabbade, var det precis tvärtom. Tjuvarna hade knappt lämnat ett spår efter sig.
Låser inte bilarna
Med facit i hand tror han att den olåsta bilen är anledningen till att ingenting slogs sönder.
– Ute i byarna låser man ju inte bilarna, konstaterar Lars-Åke Sörbrand med ett leende.
När han skulle köra i väg insåg han att laddaren till mobiltelefonen, ett par glasögon och nycklarna till sommarstugan var borta.
Det värsta var ändå den olustiga känslan som smög sig på honom efter stölderna från bilen.
– Det känns lite otryggt. Annars har det varit perfekt att bo i Antnäs, det har ju aldrig hänt någonting, säger han.
– Nu får man börja låsa bilen. Men det är klart, vill de in så kommer de in ändå.
Men Lars-Åke Sörbrand kan trots allt parkera bilen utan att känna någon större oro. Förra året fick mindre än tio bilar påhälsning ute i Antnäs.
I centrala stan och ute på bostadsområdet Porsön är situationen en helt annan. Hela 137 inbrott anmäldes av bilägare som stått parkerade i centrum (se kartan intill). På Porsön var den siffran 118.
Även Björkskatan var hårt drabbad förra året, där Blidvägen klart toppade denna tråkiga statistik med hela 20 bilinbrott.
Enskilda vägar som sticker ut i övrigt är Arcusvägen, Banvägen och Gammelstadsvägen.
Hertsön, som är ett problemområde på många sätt, visar upp positiva siffror med tanke på storleken. Förra året fick ”bara” 37 bilar påhälsning av tjuvar ute på Luleå största bostadsområde.
– Man har blivit lite mer misstänksam och vaksam på kvällarna och när det är mörkt. Man vet aldrig vilka som går runt, säger Lars-Åke Sörbrand.
Beroende av droger
Någon ilska mot inbrottstjuvarna, en 23-årig kvinna och en 21-årig man som inom kort ställs inför Luleå tingsrätt, känner han inte. Han tycker i stället att det är tråkigt när unga människor blir beroende av droger.
– Det är samhället som inte kan ta hand om dem eller rädda dem i tid. Vad det då beror på vet man inte, säger Lars-Åke Sörbrand.
Förra året fick 877 bilar i Luleå kommun besök av tjuvar vilket är en något lägre siffra än de senaste åren.
Anders Ringvall, tillförordnat områdeschef, tror att anledningen till de positiva siffrorna till viss del är teknikutvecklingen. Bilstereon till exempel är i dag oftast integrerad i instrumentpanelen.
– Det kan också ha att göra med att vi har varit synliga i områden som varit hårt drabbade, säger Anders Ringvall som tror att allmänheten i dag är betydligt bättre informerade om hur de ska minska risken för att få påhälsning av tjuvar.
Enormt problem
Men fortfarande är problemet enormt. Nästan tre bilägare per dag i snitt får påhälsning av tjuvar.
Anders Ringvall tror att samverkan mellan polis, kommun, medborgare och vaktbolag är den bästa metoden att stoppa denna brottslighet.
Det kan handla om utbyte av information med väktare eller diskussioner med bostadsbolag om hur det ser ut kring parkeringsplatserna. Insynen kanske är för dålig.
Ökad patrullering på ett problemområdet kan också många gånger vara effektivt, förklarar Ringvall.
Tre bilägare per dag får inbrott
Vill du ha din bil i fred?Då ska du inte parkera fordonet på Porsön eller i centrala stan utan uppsyn.Här sker klart flest bilinbrott i Luleå visar Kurirens kartläggning.
DRABBAD. Lars-Åke Sörbrand från Antnäs är en av alla i Luleå kommun som fått besök av inbrottstjuvar i sina bilar under 2009.
Foto: Roland S Lundström
Polisens råd
Lämna inte värdesaker i bilen.
Parkera där det är upplyst.
Se till att du har stöldskyddat din cd-spelare och att det framgår på bilen att den är stöldskyddad om du inte har den nya tekniken.
Lämna inte värdesaker i bilen.
Parkera där det är upplyst.
Se till att du har stöldskyddat din cd-spelare och att det framgår på bilen att den är stöldskyddad om du inte har den nya tekniken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!