Tranor till tusen i Alvik

Sommartemperaturer i all ära men nu börjar hösten göra sig påmind. Ute i Alvik, vid Alviksgården finns ljudliga och imponerande tecken på detta. Just nu rastar uppemot ett par tusen tranor i området.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-09-11 18:00

Trakten är sedan länge känd som "Lilla Hornborgasjön". Det är länets förnämsta rastlokal för just tranan. Här landar dessa på våren för att vila och lägga på sig lite vikt innan de beger sig ut till sina häckningsställen och här samlas dom på hösten och laddar inför de långa flygningarna under september-oktober till vinterkvarteren exempelvis i Spanien.

I dagarna har mellan 1.500-2.000 av dessa ståtliga individer rapporterats på det nationella rapportsystemet Svalan. Kuriren gav sig ut till området på tisdagsförmiddagen och fick ett smakprov på skådespelet. Ljudet av närmare ett par tusen tranor är svårbeskrivet, ordet mäktigt är bara förnamnet. Stora flockar ses på fälten, drar plogar i skyn eller är inbegripna i en sällsam spiralformad dans, allt under ett ljudligt trumpetande. Att det lockar ornitologiskt intresserade är inte konstigt.

Fotnot. I det riktiga Hornborgasjön noterades den nionde september drygt sjutusen tranor.

Trana

Tranan

En vuxen individ är 96-199 cm lång med ett vingspann på cirka 180-222 centimeter, den väger mellan 4-6 kilo.

Arten har ökat kraftigt i Sverige sedan 1990-talets mitt. I dag uppskattas cirka 25.000 par häcka i landet.

Tranan anländer i mars-april och flyttar i september-oktober.

Tusentals tranor ses varje år vid Hornborgasjön som är en arena för tranornas parningsdans. Flertalet av paren drar sedan vidare norrut till sina häckningsområden. Fåglar som häckar i södra Sverige övervintrar i regel i sydvästra Spanien i Estremadura, medan de som häckar längre norrut har sitt vinterkvarter i och runt Tunisien.

Källa:Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om