Supersmoothie
2 stycken
5 minuter
En mättande energikälla som är laddad med såväl protein, fibrer och välgörande antioxidanter.
1 avokado
5 cm färsk ingefära
250 g frusna hallon
3 dl naturell lättyoghurt
1– 2 dl havtornsdryck eller tranbärsjuice
cirka 1 tsk flytande honung
Gör så här:
1. Dela och kärna ur avokadon, gröp ur fruktköttet med en matsked och lägg i mixern.
2. Skala och skär ingefäran i småbitar.
3. Mixa avokado, ingefära, hallon, yoghurt och juice.
4. Smaka av med honung.
5. Späd med lite vatten eller mera juice om du vill ha en lösare konsistens.
Roquefort-biffsallad med spenat och bacon
2 portioner
15 minuter
En suverän sallad med mycket smak och protein. För en ännu smalare sallad kan man skippa bacon och byta till en magrare ädelost.
50 g roquefort
1 dl naturell lättyoghurt
100 g haricots verts
1/2 paket bacon
olivolja
1 bit nötkött à 300 gram, t ex ryggbiff
nymalen svartpeppar
flingsalt
1 röd paprika
5 färska champinjoner
2 salladslökar
1/2 slanggurka
1 påse färsk bladspenat
1 liten näve pecannötter
Gör så här:
1. Mixa osten med yoghurten.
2. Förväll bönorna i lättsaltat vatten en minut, de ska fortfarande vara krispiga. Spola med kallt vatten och låt rinna av.
3. Strimla baconet, knaperstek och låt rinna av på hushållspapper.
4. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna.
5. Salta och peppra köttet ordentligt. Bryn biffen hårt runt om, sänk värmen och låt den ligga max en minut till (köttet ska vara rött i mitten). Vira in i folie och låt vila medan du gör klart resten.
6. Kärna ur och skär paprikan i bitar, dela bönorna i mindre bitar och skiva champinjoner och salladslök tunt, kärna ur gurkan och skär i tjocka skivor.
7. Häll spenaten i en bunke tillsammans med de andra grönsakerna.
8. Slå över dressingen och blanda väl.
9. Fördela salladen på två tallrikar. Skiva köttet i diagonala skivor och lägg överst. Toppa med strimlat bacon och pecannötter.
Kornristabouleh med kalkonbröst
4 portioner
20 minuter
Enkelt, nyttigt och mättande. Korn innehåller mycket proteiner. Kalkonen kan bytas ut mot rökt lax.
2 1/2 dl kornris (t ex Frebaco, finns i välsorterade livsmedelbutiker)
1 grönsaksbuljongtärning
4 1/2 dl vatten
1 litet broccolihuvud
1 gul paprika
1/2 gurka
2 salladslökar
1 röd chili
2 msk hackad färsk mynta (eller 2 tsk torkad)
1 liten knippa bladpersilja
1/2 citron
2 msk olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
cirka 150 g rökt kalkonbröst skivor
Gör så här:
1. Koka kornriset enligt anvisningarna på förpackningen, fast med buljong i stället för salt.
2. Fördela broccolin i små buketter och koka i ett par minuter så att de fortfarande behåller spänsten.
3. Kärna ur och finhacka paprika och gurka.
4. Strimla salladslöken, kärna ur och finhacka chilin.
5. Finhacka mynta och persilja.
6. Blanda det kokta kornriset med allt det hackade.
7. Pressa över citronsaft och tillsätt olivolja.
8. Smaka av med salt och peppar och vänd försiktigt ner broccolin.
9. Servera taboulehn ljummen eller kall till skivat kalkonbröst. Överbliven tabouleh kommer väl till pass i nästa dags sallad.