Att det är viktigt att träna har man ju hört både en och två gånger. Men att det är minst lika viktigt att hålla igång under sin graviditet, hör man inte lika ofta.
För inte så herrans många år sedan såg man nästan på gravida som sjuka och soffläge med en påse praliner var det som ordinerades. I dag har man dock sett att fler och fler kvinnor är överviktiga, något som byggs på under graviditeten. Och även barnen blir större. En knodd på över fyra kilo är idag inte alls ovanligt.
Ta det försiktigt
– Träning har positiva effekter både på graviditet, förlossning och återhämtning, säger Kerstin Sjöholm, sjukgymnast på Helex (tidigare Step in).
Förutom att man bibehåller sin fysiska kapacitet och kommer i form snabbare efter förlossningen, får man under graviditeten bättre hållning, minskad risk att gå över tiden, minskad spänning och dessutom blir man mer uppmärksam på kroppens signaler.
Men kan man verkligen fortsätta träna som förut när man blir gravid? Kan man springa, lyfta skrot eller gyttjebrottas precis som man gjorde innan?
– Det man kan tänka på är att hålla ned sina krav. Hormonerna som bildas när man blir gravid påverkar blodkärl, ligament, bindväv och muskulatur. Man ska därför ta det försiktigt, inte maxa när du kör styrketräning och kanske inte ta i fullt lika mycket som du brukar när du kör kondition, säger Kerstin Sjöholm.
På grund av dessa hormoner kan man inte direkt bli starkare, alltså bygga mer muskler eller öka sin kondition. Däremot kan man både bibehålla sin muskelmassa och sitt flås.
Hur länge man kan springa, spinna eller köra aerobic är förstås väldigt individuellt. Kerstins tips är att välja att springa lite kortare sträckor eller välja pass som inte är lika långa än de man brukar köra. Dessutom finns det träningsformer som lämpar sig bra även för höggravida – till exempel vattengympa.
Kroppen säger ifrån
– Lyssna på kroppen och lyssna på barnmorskan. Det mesta är faktiskt självreglerande. Kroppen säger ifrån med tydliga signaler om man gör något som inte är bra. Man blir kanske för anfådd eller får ont. Använd sunt förnuft, säger Kerstin Sjöholm och fortsätter:
– Och när barnet väl kommer, se till att njuta och ha inte för bråttom att komma i de gamla jeansen. Det tar olika lång tid från person till person att komma i form och man kan inte påskynda läkningsprocessen.
Träning - även viktigt för gravida
Träning. Ytterligare en bit som ska falla på plats i det så kallade livspusslet. Men vad erbjuds egentligen den gravida eller den nyblivan mamman? Och finns det något som kan förenkla träningen för medlemmarna i en småbarnsfamilj?Barn&föräldrar har tittat närmare på utbudet på två av Luleås största gym. Dessutom har vi tagit reda på hur man som gravid egentligen bör ställa sig till sin träning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!