Trångt läge för PRO

Många känner sig kallade men var ska de få plats? Mjölkuddens-Notvikens PRO har vuxit ur sin älskade Siljabloo-lokal för länge sedan och när drömmar om att få den utbyggd. Ritningar finns men kommunen som äger huset har inga pengar för ändamålet.

MÅNGA. När Mjölkuddens PRO har månadsmöte då räcker inte deras egen möteslokal till. Därför tvingas de hyra in sig, som här i Mariasalen i Kyrkans hus. Och de delar problemet med många andra pensionärsorganisationer.

MÅNGA. När Mjölkuddens PRO har månadsmöte då räcker inte deras egen möteslokal till. Därför tvingas de hyra in sig, som här i Mariasalen i Kyrkans hus. Och de delar problemet med många andra pensionärsorganisationer.

Foto: Ida Axelsson

LULEÅ2008-05-03 06:00
- Vi får inte plats längre. Visst är det trevligt att vi blir flera men det är inte roligt att behöva se folk vända i dörren när vår lokal, som tar 120 sittande, är full. Det säger ordföranden i föreningen, Jan Forshage. Fördyrad verksamhet
Han och hans medlemmar måste nu under högsäsongstider flytta runt sina träffar i olika lokaler i staden. Merkostnad är bara en av avigsidorna: - Helst vill vi ju vara ute i vårt eget område dit alla medlemmar har nära. Som det nu är måste vi bussa folk till de alternativa lokalerna, säger Forshage som beklagar olägenheterna. Det blir också mera svårarbetat och mindre spontant. Andra lokaler måste man vara ute i mycket god tid för att hyra. Nyligen var man till exempel i Mariasalen i Kyrkans hus för att klara att hålla sitt månatliga medlemsmöte med underhållning. Ritningar klara
- Vi har tagit upp saken med kommunen och man förstår problemet där men man har inga pengar att göra en utbyggnad. Vi har faktiskt ritningar på en sådan till 100 kvadrat redan klara. Det hade varit väldigt bra om vi hade fått ett besked om när ungefär en utbyggnad tidigast hade kunnat genomföras, önskar sig ordföranden och resten av styrelsen, bland andra ledamoten Åke Johansson och kassören Börje Wester. Trångboddheten inom pensionärsföreningar i allmänhet är ett gemensamt problem. Det är inte bara PRO som sitter trångt till. Även SPF och fler andra organisationer har samma delikata trubbel. Medlemstalen ökar stort och mötes- och aktivitetslokalerna räcker inte till. Fyrtiotalisterna kommer
-Och snart kommer fyrtiotalisterna, säger Jan Forshage och vet inte om han ska se glad ut eller vara bekymrad över problemet som hela tiden blir allt värre. Föreningen har sedan 1998 ökat med över 200 medlemmar, i dag är man 538 stycken i medlemsmatrikeln. Kulturens hus finns och Ungdomens hus. Nu är det de äldres tur, tycker Jan Forshage och hans föreningskamrater. - Nu skulle det vara bra med ett hus för seniorerna, hälsar de med adress till kommunen.
PRO, Pensionärernas riksorganisation, startade i mars 1942. Ordföranden centralt heter Lars Wettergren I Norrbotten heter ordföranden Lars Hedberg. PRO är indelat i 26 distrikt med 1.500 föreningar i landet och är med sina totalt 400.993 medlemmar landets största pensionärsorganisation. w SPF - Sveriges Pensionärsförbund bildat 1939 har 250.000 medlemmar fördelade på 27 distrikt och 900 föreningar. PRO Norrbotten har 19.483 medlemmar fördelade på 79 föreningar., i länet finns också tio samorganisationer och en samrådsgrupp. w På tio år har distriktet ökat sitt medlemsantal med 4.000 medlemmar. w Distriktet har en organisationsgrad på drygt 40 procent i förhållande till det totala antalet personer 65 år och äldre. Endast PRO Dalarna kan mäta sig med Norrbottensdistriktet i det avseendet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om