Trafikverket: Så gick dödsolyckan på tåget till

Trafikverket slår fast att säkerheten vid bangården, där en 17-åring omkom i en olycka tidigare i mars, inte brustit. Föraren som skulle köra iväg tåget som pojken klättrade upp på fanns i direkt anslutning till olyckan. "Han hörde när det hände", säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

En tonåring dog tidigare i mars efter att ha kommit i kontakt med en spårledning vid Malmudden.

En tonåring dog tidigare i mars efter att ha kommit i kontakt med en spårledning vid Malmudden.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2022-03-23 11:00

Den 8 mars avled en 17-åring efter att ha fått ström i sig på bangården i Luleå. 17-åringen ska ha tagit sig upp på en stillastående vagn för att fotografera en kompis epatraktor när olyckan skedde.

– Det är jättetragiskt att sådant händer. 16 000 volt i de där ledningarna gör att det är livsfarligt att bara vistas i närheten, man behöver inte ens komma i kontakt med själva ledningen i sig. Ju fuktigare det är i luften, desto längre kan en överledning ske, förklarar Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Trafikverket har föreskrifter som reglerar huruvida strömmen får vara påslagen i anslutning till parkerade tågvagnar som det går att klättra upp på. 

– Det beror lite på. Ska de ställas upp och stå under längre tid ska man helst stänga av kontaktledningen och göra den strömlös. Men har den nyss kommit dit och ska flyttas inom kort behöver man inte stänga av. 

Är det vad som skett här?

– Ja, det är den information jag har just nu i alla fall. Föraren till motorenheten som skulle dra iväg vagnen fanns i området, eller vid platsen. Så han hörde när det hände, säger Bengt Olsson.

Hur länge hade vagnen stått still på platsen?

– Den hade inte stått där länge. De hade precis kört dit den. 

Norr Medias reporter på plats dagen efter olyckan noterade en bom längs vägen in till området som då stod öppen. Enligt Bengt Olsson känner man till att bommen varit uppfälld men man har från Trafikverket ändå inga misstankar om att de egna säkerhetsrutinerna brustit.

– Nej, absolut inte. Det är en olycka där man varit på ett ställe som man inte ska vara på. Epatraktorn stod utanför området, så den var inte inne på området alls. Det är en parallellväg som går med bangården.

– Vi har i Sverige ganska öppna bangårdar, så oavsett vad vi sätter upp så går det att ta sig in om man har bestämt sig för det. Det vi har kollat upp är att vi har haft informationsskyltar och liknande som talar om att det är farligt, att det är förbjudet att vistas där om man inte har kompetens eller på ett eller annat sätt jobbar med det och är säkerhetsklassad.

Gör Trafikverket en utredning av händelsen?

– Inte mer än att vi har försökt se vad som skett. Och så väntar vi in polisutredningen, för de var ju på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!