Trafikverket: "Inte gratis att sätta upp"

Det är inte samhällsekonomiskt lönsamt. Så motiverar Trafikverket varför vissa fastighetsägare inte får bullerplank vid sina fastigheter.

"Planken är inte gratis att sätta upp" säger Patrik Wihlzon, projektledare för ombyggnationen av väg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast.

"Planken är inte gratis att sätta upp" säger Patrik Wihlzon, projektledare för ombyggnationen av väg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast.

Foto: Simon Jakobsson

Luleå2021-09-19 06:00

Trafikverket sätter upp bullerplank där det bedöms vara samhällsekonomiskt lönsamt för att skydda flera fastigheter mot buller. 

– Planken är inte gratis att sätta upp, säger Patrik Wihlzon, Trafikverkets projektledare för väg 97.

Bullerstörda hus kan få fastighetsnära åtgärder bekostade av Trafikverket, det vill säga fönsterbyte och lokal bullerskärm kring uteplatsen. 

Patrik Wihlzon säger att det inte var samhällsekonomiskt motiverat att bygga bullerplank vid Wikströms och grannens fastighet. 

– De fick i vägplanen förslag på kombination av åtgärder, bullerplank och bullervall. Sedan valde den ena att tacka nej, då föll det så att säga. Då var det inte samhällsekonomiskt motiverat att bygga bullerplank bara för en fastighet.

Kunde ni inte ha byggt bullerplank för båda fastigheterna?

– Nej, för det hade inte heller varit samhällsekonomiskt lönsamt att bygga bullerplank för de två fastigheterna. 

Var går gränsen för att det ska vara samhällsekonomiskt lönsamt?

– Det går inte att säga ett visst antal fastigheter. Man måste jämföra kostnaden för vägnära åtgärder mot vad det kostar att göra fastighetsnära åtgärder, byta fönster och bygga lokala skärmar vid uteplatser. 

Fastighetsägare kan tycka att man blir orättvist behandlad?

– Jag kan ha full förståelse för att de tycker att det hade varit bättre att få ett bullerplank. Det är så här som processen ser ut, det är det vi i projektet har att förhålla oss till, säger Patrik Wihlzon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!