Trafiksäkerhet oroar rektorer

Över hälften av rektorna i Norrbotten anser att trafiksäkerheten är ett problem – en ökning jämfört med förra året. Än fler är oroliga att en allvarlig olycka ska inträffa.

ENKÃPING 20130423
Vägmärken vid en skola varnar för barn samt visar att parkering är förbjuden 
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

ENKÃPING 20130423 Vägmärken vid en skola varnar för barn samt visar att parkering är förbjuden Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Luleå2013-08-15 12:09

Dessutom så anser 37 procent av de 32 tillfrågade rektorerna att kommunen inte gör nog för att skapa en säker trafikmiljö. Det visar en undersökning från If försäkringsbolag.

Johan Eriksson är rektor på Mandaskolan i Luleå. Han upplever att samarbetet med kommunen fungerar bra. Som de flesta tillfrågade rektorerna i undersökningen upplever han att den största riskfaktorn är när föräldrar ska hämta eller lämna sina barn med bil.

– Det är många föräldrar som skjutsar barnen till skolan och då är det många bilar efter vägen. Det blir mer osäkert, men vi jobbar med det och har en dialog med föräldrarna, säger han.

Mikael Sundvall är sektionschef för Gata och trafik på Tekniska förvaltningen, Luleå kommun. De siktar på att ha en hastighetsbegränsning på 30 km/h utanför skolorna, ett arbete som de nu håller på att slutföra. De kartlägger även barns skolvägar för att säkra vägen till skolan. För att undvika skolskjuts med bil rekommenderar Tekniska förvaltningen att skolorna uppmuntrar föräldrarna att istället cykla eller gå med sina barn.

– Vi märker av en oro hos föräldrar, att man känner att det är trafikfarligt. En sån oro är ju inte kul, men det är inte så att vi ser att det sker fler olyckor i anslutning till skolorna, säger Mikael Sundvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!