"Trafikoffren" glada när kylan svek

Det är nog fel att säga att de är vipgäster, värmlänningarna som står vid avspärrningarna på brandövningsfältet på Hertsön i Luleå. Men de har en ganska viktig funktion, de håller nämligen i pengarna.

DUSCHAR. Hade Erik Edin i verkligheten råkat ut för att bli översköljd med saltsyra hade han blivit duschad på liknande sätt.

DUSCHAR. Hade Erik Edin i verkligheten råkat ut för att bli översköljd med saltsyra hade han blivit duschad på liknande sätt.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-02-06 16:59

Videon är inte längre tillgänglig

På torsdagseftermiddagen övade Räddningstjänsten i Luleå. Det var ingen övning vilket som helst. Kemenheter och saneringsenheter fanns på plats. Scenariot var att en personbil kolliderat med en tankbil lastad med svavelsyra. De fyra i bilen räddades av kemdykare och fick saneras av saneringspersonal.

De ovan nämnda värmlänningarna kom från Karlstad och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är MSB som står för pengarna när det gäller att köpa den extra utrustning som används på en olycksplats där saneringspersonal och kempersonal arbetar.

– Vi ska se vad som behövs, säger Anja Holmgren, Bert Solberg, Tord Schyberg och Lars Bäckman.

– Det finns så mycket ny utrustning och sakerna slits också.

De konstaterar att det finns mycket som behöver förbättras av den utrustning som användes på brandövningsfältet under torsdagen.

– Det är hål i tälten, påpeka Anja Holmgren.

Tord Schyberg konstaterar att elverken behöver bytas ut och närmast unisont säger de att de containrar som utrustningen packas i kan vara bättre.

Personal från många räddningstjänster var på besök i Luleå på torsdagen. Kem- och saneringsenheterna är spridda över landet och den personal som inte alla dagar kommer i kontakt med dem behöver veta vad de kan och hur de arbetar.

I Norrbotten finns kemenheten i Gammelstad och saneringsenheten i Piteå. På torsdagen fick de "rädda" Gustaf Torpsten, Erik Edin, Malin Sanderyd och Greta Torstensson som fungerade som figuranter i olyckan.

Liknande övningar anordnas minst en gång per år över hela landet. Den här gången tänkte man sig kontrollera hur det går att jobba i sträng kyla – men vädergudarna var inte samarbetsvilliga. Synd tyckte brandmännen, men Gustaf Torpsten uppskattade plusgraderna. Han skulle ju klä av sig och bli sanerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om