Torrläggning à la Växjö

Växjö i Kronobergs län är numera en torrlagd stad, i alla fall för ungdomar mellan 15 och 20 år.
Polisens nya metoder har drastiskt minskat ungdomarnas möjlighet att få tag i alkohol.
- Vi var tvungna att göra någonting, berättar Jan Aschan, chef för polisens ungdomsgrupp i Kronoberg.

LULEÅ2007-02-09 06:00
Den mycket framgångsrika så kallade Växjömodellen är på väg att spridas över landet och på torsdagen informerade Jan Aschan om arbetet vid en konferens i Luleå.
Konferensen hade samlat deltagare från Luleå, Piteå och Jokkmokk, det vill säga de tre norrbottniska kommuner som deltar i det nationella projektet Tre gånger tre, vars syfte är att vända de uppåtgående kurvorna för alkohol- och narkotikakonsumtion i Sverige.
Arbetet i Växjö visar att polisen genom att minska ungdomars tillgång till alkohol också kan minska våldet i samhället.
Just nu har de ansvariga vid polisen i Växjö fullt upp med att åka land och rike runt och informera om det arbete som inleddes 2005.
- Vi insåg att vi hade ett stort problem med illegal alkoholförsäljning och vi bestämde oss för att göra någonting åt det, säger Jan Aschan.
En grupp med fyra poliser bildades och ett intensivt spaningsarbete vidtog. Målet med arbetet var att identifiera de langare som försåg ungdomarna i Växjö med alkohol.

600 tillfällen
Polisen riktade också in sig på att ordna fram ordentligt med bevisning och ett tillräckligt stort antal dokumenterade försäljningstillfällen så att det räckte till ett åtal för grov olovlig försäljning av alkohol.
Redan efter en kortare tids spaning grep polisen en kvinna som senare erkände att hon sålt alkohol till ungdomar vid minst 600 olika tillfällen. Kvinnan dömdes så småningom till två års fängelse och eftersom hon dessutom fört in sprit utan att förtulla den fick hon också en rejäl summa i punktskatt.
Arbetet med att stoppa langningen i Växjö fortsatte och flera stora och små langare greps och lagfördes, bland annat en man som med bil levererade ut sprit till sina kunder.
- Vi hittade ett stort lager i hans garage som var tänkt att säljas till Lucia 2005. Mannen häktades och dömdes senare till 20 månaders fängelse, berättar Aschan.
Han säger också att högstadieungdomarna i Växjö haft mycket svårt att få tag på alkohol den senaste tiden.
- Vi ser dem knappt på stan längre. De håller sig hemma. Jag har också hört att besöken på ungdomsgårdarna har ökat.

Nolltolerans
Förutom langningen hade polisen i Växjö problem med ungdomar som var fulla och bråkade på allmän plats.
- Vi bestämde oss för att ta en aktivare roll på stan och att ta hjälp av föräldrarna.
Både civil och uniformerad polis sattes in i arbetet som också kombinerades med nolltolerans när det gällde unga som gick omkring med alkohol på stan.
- Vi hällde ut deras öl, tog upp en anmälan där de fick berätta vem de köpt alkoholen av och ett förverkandeprotokoll som skickades hem till deras föräldrar upprättades också. Dessutom fick de böta 500 kronor för att de drack på allmän plats.
Resultatet av polisens satsning är att det har blivit mycket lugnare i centrala Växjö. Fyllan och våldsbrotten har minskat.
Framgångarna har också lett till att Rikspolisstyrelsen och Brottsförebyggande rådet har rekommenderat att metoden ska spridas till hela landet.

Piteå satsar
Piteåpolisens sex man starka ungdomsgrupp ligger långt framme i förberedelserna och inom kort kommer de att åka till Växjö för att under en vecka lära sig metoden.
Satsningen i Piteå är ny för året och ungdomsgruppen har som mål att genomföra betydligt fler kroppsbesiktningar och narkotikaprovtagningar under 2007 än tidigare. Ungdomsgruppen i Piteå jobbar alltså både med alkohol och narkotika, till skillnad mot Växjö där det finns en särskild narkotikagrupp.
- Vi kommer att kolla fler ungdomar under 18 år, säger Kjell Persson, ungdomspolis i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!