– Vi orkar inte mer. Arbetsbelastningen är orimlig och ledningen lyssnar inte på oss, säger en av de anställda, som vill vara anonym av rädsla för repressalier.
Omsorgsboendet håller till i nybyggda lokaler på Kronan.
– Jag har jobbat inom omsorgen i 30 år och tidigare har det varit bra men här fungerar det inte. Det är för lite personal och arbetstiderna gör att vi inte kan återhämta oss. Våra chefer och arbetsgivare lyssnar inte på oss, säger Marit Jacobsen, som arbetar ständigt nattskift på boendet.
– Jag har jobbat i tio år och det har tidigare inte varit så dåligt som nu. Jag har sökt olika kurser och tänker säga upp mig om jag kommer in på dem. Vi tvingas rotera runt på avdelningarna och springa runt på fyra plan. Det känns inte tryggt vare sig för oss eller brukarna. Vi har brukare här som mår dåligt av att byta personal hela tiden, säger en annan av de anställda, som vill vara anonym.
Det nya arbetsschemat på boendet innebär att nattarbetstiden minskat från tio till nio timmar. De flesta roterar mellan dag- och nattpass.
– Genom att kapa en timme på nattpassen läggs den tiden över på att man måste jobba fler pass. Dessutom hinner personalen inte återhämta sig mellan passen, säger Hannah Espling, Kommunals huvudskyddsombud inom vård och omsorg i Luleå.
Lotta Adolfsson, ordförande i Kommunals avdelning för vård- och omsorgsanställda i Luleå, framhåller att facket och de anställda framfört dessa synpunkter om schemat och arbetsmiljön i flera samtal och förhandlingar med Luleå kommun.
– Vi har gång på gång påpekat detta. Men de vill inte lyssna. Våra förhandlingar om arbetsschemat slutade i oenighet. Hade arbetsgivaren lyssnat på sin personal hade vi kunnat lösa dessa problem, säger hon.
– Personalen inne på boendet känner sig helt överkörda av arbetsgivaren. Detta har gjort att jag nu även överväger att engagera mig i facket, säger Marit Jacobsen.
En annan fråga som upprör personalen är att det inte finns någon lugn plats för återhämtning på jobbet.
– Vi har ett litet så kallat vilorum med en hård soffa. Det ska också kunna användas av anhöriga till brukarna och där går det inte att få någon återhämtning. Det finns inte heller något kök utan bara ett personalrum där ljudnivån är hög som i en skolmatsal, säger en av de anställda.