Toppkock inspirerade restaurangelever
Eleverna på gymnasiets hotell- och restaurangprogram fick ge sig i kast med lite mer avancerad matlagning när Tommy Myllymäki, Årets kock 2007, besökte Luleå på torsdagen. - Jag tar gärna på mig den här typen av uppdrag. Jag får själv ut väldigt mycket av att träffa skolelever, säger han.
Tommy Myllymäki.
Foto: Petra Isaksson
Kerstin tillägger att hon längtar till bartenderkursen som de ska ha i trean. - Det är kul att laga mat och det här är en bra utbildning, säger Markus Eliasson som kanske kan tänka sig en framtid som kock. Tommy Myllymäki åker runt en hel del och håller i utbildningar och inspirationsdagar på landets skolor och han är inte odelat positiv till upplägget på alla skolor. - Överallt pratar man om olika kocktävlingar och på vissa skolor har man lagt in tävlingsmatlagning i undervisningen. Det är bisarrt och ämnet hör inte hemma på skolorna. Vill man hålla på med det här tycker jag att man ska sköta det på fritiden, säger han. Samarbete
Två gånger varje år får utbildningen i Luleå besök av kända kockar och det är resultatet av ett samarbete med Norrmejerier och Föreningen Årets kock. - Det här är ju våra blivande kunder och vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda kompetensutveckling för eleverna, säger Monica Johansson, Norrmejerier. Mattias Eriksson är en av lärarna på utbildningen och han tycker att adepterna sköter sig bra. - De blir alltid lite peppade när någon utifrån kommer hit. Eriksson tycker att det är för lite undervisning i köket och för lite praktik på utbildningen. - Eleverna behöver få komma ut i verkligheten, menar han. Läraren Ulf Westin berättar att han aldrig sett eleverna så inspirerade förut. - De tycker att det är roligt att det kommer hit en ung människa och ser att det går att ta sig fram i det här yrket. För att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt får de inga skrivna recept, utan bara muntliga anvisningar att gå efter av Myllymäki. Tanken är att de själva ska fråga så mycket. Eleverna har Myllymäki delat upp i grupper med ansvar för olika delar av den fyra rätter stora menyn. - Det är roligt att få se hur en duktig kock arbetar, att få lära sig nya grejer, tycker Johan Andersson, 17, Luleå. Han har nyligen gjort praktik på Luleå Hockeys restaurang i Coop Arena och det gav mersmak. - Man lär sig mer. Här på skolan har vi inte så mycket stress när vi jobbar men så ser det inte ut på en restaurang, säger han.
Tommy Myllimäki
Yrke: Kock.
Jobb: Driver sedan ett par månader tillbaka Julita Wärdshus tillsammans med två kompisar. Restaurangen ligger på gården Julita i Södermanland som ägs av Nordiska museet. Ålder: 29 år. Utbildning: Kock i flottan, restaurangskola i Katrineholm. Pris: Blev utsedd till Årets kock 2007. Hemort: Katrineholm. Hobby: Gillar musik. Hoppar ibland in som discjockey och skulle kanske ha jobbat som musikrecensent om han inte hade blivit kock.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!