En av dem som promenerade längs Luleås kalla gator var Maina Mattsson, 82 år gammal. På huvudet värmde mössan i kattens tecken. En huvudbonad Maina Mattson kallar en kombination av varm och tjusig.
- Jag lät sy upp mössan för många, många år sedan. Den värmer bra. Blir det kallt om öronen drar jag bara ner den lite till, sade hon.
Kallt om öronen menar distriksläkaren Johan Alsén är en bra signal för att ta på mössan.
- 25 procent av kroppsvärmen går ut genom huvudet, säger Johan Alsén, distriktsläkare på Stadsvikens vårdcentral i Luleå.
Reglerar temperaturen
Han berättar att det sker en stor genomblödning i huvudet som till stor del reglerar hela kroppstemperaturen. Därför är det viktigt att inte bli kall högst upp.
- Då blir hela kroppen nedkyld. Jag tycker att vi i Norrbotten är bra på att använda mössa, till och med barnen, förut var det häftigt att vara utan men det verkar ha ändrats, säger han.
Willhelm Rendahl, 23 år, hade ett loppisfynd på toppen.
- Jag fick den i julklapp av mina föräldrar, den värmer väldigt bra, sade han nöjt.
Fåfänga
Att använda keps i närmare 30 minusgrader är inget problem för Göran Lidén, 72 år.
- Jag fryser aldrig helt enkelt, sade han.
En som valde bort en varm knopp var Sanna Rydén, 21 år. Jackans huva fick agera värmekälla.
- Jag vill inte svettas när jag går i butiker, då är det lättare att ta på sig huvan när jag är ute kortare stunder. Det kanske handlar lite om fåfänga också, sade hon leende.
Tvärtom tyckte Linda Mickelsson, 35 år, som använde dotterns rosa mössa.
- Vem älskar kylan? inte jag. Med mössa blir jag varm och slipper fixa håret. När jag var yngre tänkte jag mer på vad som var snyggt, nu är det viktigaste att ha något på huvudet.
Ove Johansson tycker att det räcker med vinterkyla. Då den ändå håller i sig väljer han att bära sin handgjorda mössa med öronlappar.
- Den är praktisk och snygg. Jag har alltid mössan på.