De flesta tomträttsinnehavarna i Luleå finns i Södra Sunderbyn, Hertsön, Porsön och Björkskatan. Totalt berörs 1560 husägare av förändringarna.
De nya taxeringsvärdena gör att husägarna, som tecknar nya avtal, kan räkna med punga ut mer efter årsskiftet (se faktaruta). De som har avtal som ännu inte ska skrivas om skjuter taxehöjningen på framtiden.
– Det är ingen katastrof för oss. Men visst svider det lite grann. Lite oroande är det, vi skulle ha köpt loss när de var rabatt, säger Agne Öman.
Radhuset köpte han och frun Eva 1973 – när det byggdes.
Agne Öman drar sig till minnes höjningarna 2013, som innebär att man i dag betalar 1 200 i kvartalet för tomträtten.
– Om fem år är det dags, få se vad som händer då, säger Agne Öman väl medveten om att priserna stigit rejält på området under några år. Något som gör att marktaxeringsvärdena rusar i höjden.
Hanan och makan är överens om att det handlar om rejäla höjningar av tomträttsavgiften från 2018.
– Först var det 800 kronor per år, nu 4 800. Procentuellt är det en rejäl höjning, säger han och medger att han haft funderingar på att köpa loss. Men att han ännu inte tagit reda på hur mycket det skulle kosta.
– Det verkar bli dyrare att köpa loss för varje år.
Anna-Greta Bäckström, ordförande i Villaägarna Hertsön, säger att många tomträttsinnehavare inte har trott på henne när hon varnat för kommande prisstregringar.
– När vi kom hit var hyran 3 300, sen blev det 6 600, säger hon när hon berättar om utvecklingen på Hagaviken.
Att priserna skulle stiga var tionde år, då ny period inleds, överraskar inte henne.
I dag är hon också nöjd med att hon och maken valt att friköpa tomten. Samtidigt lider hon lite med dem som inte tog chansen att köpa loss 2016 när kommunen gav rabatter.
Att pensionärer avstår från det har hon en viss förståelse för, trots att det vid en försäljning kan resultera i bättre betalning om tomten är friköpt.
Tomträtten infördes 1904 för att mindre bemedlade skulle kunna skaffa sig ett eget hem utan att behöva köpa marken.
– Folk måste börja tänka, efter var tionde år blir det en dubblering. säger hon och betonar att idén med tomträtter var bra från början.
– Många har betalat tomten flera gånger om. Det är så fräckt, säger Villaägarnas röst på Hertsön.