Tomte utan snö

Inte ens här i norr kan vi lita på att få en vit jul längre. Rekordstora värmeöverskott rapporteras i hela landet och i torsdags visade termometern i Luleå på minst åtta plus. Ingen julig köld i midvinternatten och vintersolståndet som infaller i dag är ingen krispigt klar jule­förebådare utan bara en plaskvåt gråmulen upplevelse.

LULEÅ2006-12-22 06:00
Ja, nu var det inte meningen att sänka den stegrande juletemperaturen för er kära läsa! Men visst hade det varit mysigare med lite frostigt vitt på backen i stället för tjyvhalka och hällregn på gröna gräsmattor? Ja, jag menar det!
Men man får ta grötskeden i vacker hand och gilla läget. Vita jular kan bli en bristvara visar
SMHI:s klimatforskare. I en frekvens över vita jular i landet mellan 1931 och år 2000 så visar det sig ännu så länge bara att skillnaderna mellan söder och nord är tydlig. Norrland har under perioden haft vit jul, med minst en centimeter snö, åtta av tio jular. Men i framtiden så kan säker snötillgång i juletid få letas i enbart norr.
För den som gillar väderkuriosa så utmärkte sig Haparanda när det gäller årtalet 1953.
På en 100-årscykel mellan 1900 och 2000 så var det detta året en helt grön juldagsmorgon i staden. Tittar man på vilket år julen var i särklass vitast på de sammanlagt 13 utplockade orterna så handlar det om året 1981.
Dags dato, detta lite dystra vintersolstånd när natten mellan den 21 och 22 är den längsta natten under året, har vi kollat snöläget i länet. Mellan en och tio centimeter kan kustområdet ståta med. Men ska man hitta något att skotta eller åka på, ja, då måste man dra sig längre in i landet, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, ja, då börjar vi tala om en vit jul, i kubik! Här är snödjupet upp till cirka 75 centimeter just nu.
Oavsett om man nu gillar snö eller inte och tycker att mörkret är plågsamt så finns det trots allt goda nyheter att hämta!
För nu vänder det! Från och med i dag den 22:a så blir det långamt ljusare och ljusare. Kanske svårt att känna glädje över när solen bara når en ynka grad över horisonten men dock. Vi är på rätt väg!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om