Tom jämlikhet i riket
Sverige är bäst i världen när det gäller jämställdhet mellan män och kvinnor. Men det finns fortfarande många brister. Det säger Gunvors Ngarambe som är samordnare av nätverket för kvinnokonventionen i Sverige. Hon talar bland annat om ökat våld mot kvinnor och hur det sprider sig nedåt i åldrarna.
VÄRLDSBÄST PÅ JÄMSTÄLLDHET. "Sverige är bäst när det gäller jämställdhet men det finns flera områden där förbättringar behöver göras", säger Gunvor Ngarambe.
Foto: Petra Isaksson
- De flesta människor känner till FN:s barnkonvention men få känner till kvinnokonventionen trots att den är äldre.FN:s kvinnokonvention förkortas Cedaw. Det står för engelskans The convention on the elimination of all forms och discrimination against women, konventionen för avskaffandet av alla former av kvinnodiskriminering. Konventionen antogs av FN 1979.Cedaw-nätverket och dess medlemmar kämpar för att kvinnokonventionens alla delar ska gälla i Sverige. Enligt en undersökning av Världsekonomiskt forum klarar Sverige 81 procent av de uppställda målen för att nå full jämställdhet mellan könen.Gunvor Ngarambe talar om det som hon säger Sverige inte klarar. Det gäller bland annat löneskillnaden på 16 procent som varit oförändrad under de senaste 20 åren. Hon talar också om en negativ utveckling under senare år.- Våld mot kvinnor ökar och sprider sig nedåt i åldrarna. Och det sexualisera våldet har också ökat. Det hänger troligen samman med utvecklingen inom media, film och dataspel där våld är en naturlig ingrediens.Fattig forskning
Samtidigt talar Ngarambe om den ojämlikhet som finns inom tre områden i Sverige: utbildning, arbetsmarknad och hälso- och sjukvård. Bland annat talar hon om att bara 16 procent av alla kvinnor är professorer. Hon säger också att bara en fjärdedel av forskningspengar går till kvinnor.Ngarambe talar också om de få kvinnliga styrelserepresentanter som finns i svenska företag. Hon anser att regeringen borde göra något radikalt för att få en ändring till stånd.- Jag ser kvotering som en lösning för det är viktigt att också kvinnor får styrelseuppdrag, inte bara för dem utan för att det påverkar utvecklingen i samhället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!