– På fredagen jobbade vi på som vanligt och på måndagen fick vi reda på det. Då sa man att inget mer jobb skulle utföras över huvud taget. Det handlar väl om försäkringar och sånt, men det känns jävligt pissigt att lämna kunder i sticket, säger saneringsteknikern Tobias Sundberg som varit anställd inom företaget i elva år.
Förutom själva jobbet förlorar han stora summor pengar på konkursen.
– Jag har sex månaders uppsägningstid och ofantligt många semesterdagar, ungefär 50 stycken. Sen finns det tydligen något lönegarantitak som är på 190 400 kronor, som jag kommer slå i relativt fort. Vilket rent krasst innebär att jag kommer förlora alla mina semesterdagar.
Personalen hade sedan tidigare fått reda på att man var under rekonstruktion, men eftersom Tobias Sundbergs filial i Luleå gick med stadig vinst hade han svårt att tro att det skulle bli som det blev.
– Jag tänkte att det inte kunde gå så långt att det blev konkurs. För vem vill lägga ner ett företag som faktiskt visa goda siffror? Jag hade aldrig hört talas om det innan.
Han riktar nu kritik mot hur arbetsgivaren skött kommunikationen från att man inledde rekonstruktionen.
– Vi hade första mötet i februari/mars att de skulle köra med öppna kort och raka puckar och vad fan de nu kallade det. Men det visade sig att det i princip var tvärtom. Vi fick inte veta ett jävla skit. Det enda vi fick veta var att det kommer lösa sig.
– Jag köper att de inte kan säga att det är helt kört, då flyr ju folk. Men man känner ju en viss besvikelse.
Peter Wahlberg som var operativt rekonstruktionsansvarig säger att man har varit öppna och raka i kommunikationen och att man hade veckovisa möten med de lokala cheferna. Regionchefen i norr, Susanna Zettergren, misstänker att det är ett missförstånd som kan ligga bakom frustrationen.
– Jag tror att ilskan från personalen kommer från att rekonstruktören på första mötet sa till personalen att det skulle bli återkommande möten mellan dem och personalen. Vilket sedan inte har skett.