Den senaste tiden har polis och åklagares arbete med utredningen av dödsolyckan på Nordkalk 2011 ifrågasatts i media. Åklagaren hinner inte bli färdig med utredningen i tid för att ställa någon person till ansvar för de svåra skador som Gustaf Seppelin Solli ådrog sig, har det rapporterats.
Men huvudregeln är sådan att åklagaren inte ska väcka åtal mot någon fysisk person i fall som detta säger chefsåklagare Mats Holm vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.
– När det gäller vållande till kroppsskada så ska vi inte leta efter en fysisk person, lagstiftaren har beslutat att vi ska gå på företagsbot, utom i undantagsfall, säger Mats Holm.
Åklagaren har fem år på sig att väcka åtal och begära företagsbot.
Två års fängelse för stöld
Vållande till kroppsskada av oaktsamhet kan som mest ge fängelse i sex månader och brottet preskriberas efter två år. För en vanlig stöld gäller fängelse i max två år och en preskriptionstid på fem år, då kan åklagaren inte längre väcka åtal för brottet.
– Det största problemet är att lagstiftaren har nedprioriterat vållande till kroppsskada vid arbetsmiljöbrott, så att det är två års preskriptionstid, säger arbetsmiljöåklagare Christer B. Jarlås.
Den korta preskriptionstiden gör det i sin tur svårt för åklagare att kräva utredningsresurser hos polisen menar han vidare.
– Det är det som är det mest irriterande att lagstiftaren inte har velat ändra på det, säger Christer B. Jarlås.
Christer B. Jarlås arbetar i Östersund, som ansvarar för arbetsmiljömålen i Norrland. Han ledde utredningen av dödsolyckan på Likskär 2010, där Vattenfall dömdes att betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.
Måste få ta tid
Misstänkta arbetsmiljöbrott tar i regel lång tid att utreda, med all rätt menar åklagarna.
– Det är svåra utredningar, de måste få lov att ta tid, hur tragiskt det än är för anhöriga som väntar på ett berättigat svar från rättsväsendet. Men vi kan få ned tiderna väsentligt genom att vi har rätt resurser på plats med en gång, säger chefsåklagare Mats Palm.
– Ska vi få fällande domar måste det vara välgjorda utredningar, säger Christer B. Jarlås.
Chefsåklagare Mats Palm påpekar att åklagarmyndigheten blivit bättre på arbetsmiljöbrott sedan riksenheten inrättades 2009.
– Från 2008 och framåt så har antalet lagföringar ökat med mellan 200-300 procent när det gäller arbetsmiljöbrott och brott mot arbetsmiljölagen, säger Mats Palm.